Odgovori o sihru

Starica napravila zapis – šta uraditi s njim

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

Brate, Almine, da te dragi Allah nagradi za tvoja dobra djela!

Nikada nisam, cini mi se, ali Allah dž.š. najbolje zna, činio loša djela. U posljednje vrijeme posvetio sam se vjeri, dakle u potpunosti sam izbacio alkohol, slike i predmete iz kuće, obavljam namaze. No, prije toga moja supruga je, zbog nekakvog osjećaja, zatražila da odemo do jedne žene da nam prouči istiharu na porodicu i posao, moj prijatelj koji je efendija kazao mi je “prouči sam istiharu ne može to niko za tebe uraditi” i naveo mi je slikovit primjer “to je isto kao da neko drugi umjesto tebe sjedne i jede, a ti da budeš sit”, sad ga u potpunosti razumijem, ali tada….

Ta žena je klanjala istiharu, navodno neko mi je uradio sihire(dio moje garderobe, majicu ili slično je zakopao na mezarje ili groblje), a posao nam ne ide valjda zbog uroka ili nešto slično tome, ne sjećam se više šta je rekla. Napravila je nekakav zapis i rekla da ga stavim u radnju na mjesto po kojem se najviše kreće narod koji dolazi, a dala je i nekakvu vodu da poprskam radnju. Na insistiranje moje supruge to sam i učinio. Prateći ovu stranicu, da Allah nagradi braću koja je ažuriraju i postavljaju poučne teme, vidim da sam uradio grešku.

Brate, Almine šta da uradim sa tim zapisom, koji se još uvijek nalazi u radnji? Volio bih da mi objasniš i šta sam dobio, a šta izgubio polivanjem vodom, koju mi je ta žena dala, radnju? Da vas dragi Allah dž.š nagradi.

Odgovor:

AlejkumusSelam!

Slava i zahvala pripadaju samo Allahu swt. Tvoj prijatelj ti je dobro rekao: niko za tebe ne može klanjati istiharu. Namaz (istihara) kako ga prikazuju oni koji ga `profesionalno` klanjaju ili oni koji ih kao takve predstavljaju – ne postoji. Ne postoji namaz koji je objavljen ekskluzivno za jednu grupu ljudi ili za pojedince, a koji istovremeno nije obajavljen i drugima. Kad imate neku nedoumicu pri donošenju odluka ili jednostavno ste potrebni savjeta Onoga koji sve zna, sami obavite namaz – skrušeno, sa potpunom predanošću, a zatim proučite dovu. Allah swt se odaziva onome ko Ga pozove i ljude dijeli samo po jednom, a to je bogobojaznost (vidjeti 35. ajet sure El-Ahzab).

Nekada se čak klanjanje istihara namaza uopće ne odnosi na namaz. Ovo sigurno znaju oni koji su posjetili neke od `klanjača`. Jedino što se tada dešava je da onaj koji tvrdi da klanja istiharu namaz sjedi sa otvorenim Kur`anom, ili nekim drugim `starim ćitabom` i govori posjetiocima o njihovim nevoljama. Nije rijetkost da se i istihara kao i liječenje dešava na daljinu… O ovome smo u nekim od prethodnih pitanja već govorili. Svakako su ovo oblici vradžbine, a riječi poput `namaz` i `istihara` samo su šminka.

Tvrdnja te žene da vam je neko napravio sihr može se posmatrati kroz prizmu prethodno napisanog. Ako nije, a sigurno nije, iznijela nikakve dokaze kao potkrijepu svojim tvrdnjama, nemojte joj vjerovati.

Može se desiti da posao bude ugrožen urokom ili sihrom. Obzirom da se vaša sumnja zasniva samo na riječima žene koju ste posjetili, moj odgovor će biti isti kao i prethodni. Jedino kako se može znati da li neko ima sihr, urok ili nešto drugo, a što ugrožava njegov život ili posao jeste provjera učenjem određenih kur`anskih ajeta – rukja. Ovdje ne spominjem dovu koju čovjek može uputiti Allahu swt kako bi mu otkrio da li je napadnut sihrom jer to se podrazumijeva, a svakako je to samo između roba i Gospodara.

Najveći problem koji ste moguće uradili je zapis koji ste stavili u radnju kako bi uticao na ljude koji vam dolaze. Ne mogu tvrditi, ali ne bi bio prvi put da se na takav način pravi ljudima (mušterijama) sihr. Kad bi ovo bio slučaj to ne bi bilo rješavanje vašeg problema nego uzrokovanje problema i drugima. Vaš grijeh u tome je učestvovanje u nanošenju nevolje drugima. Prvo se pokajte Allahu swt, a zatim zapalite taj zapis. Pepeo zakopajte ili bacite u rijeku.

Samo učenje na vodu i prskanje nije problem, čak štaviše (ako je na vodu učen Kur`an, a ne nekave vradžbine). Ali, obzirom na sve prethodno rečeno možemo imati sumnju i u taj način otklanjanja vašeg problema. Allah najbolje zna.

Reći ću vam nekoliko stvari koje mogu imati udjela u uspješnosti vašeg poslovanja. Prvo, ako imate alkohol u radnji, obavezno ga uklonite i prestanite trgovati onim što je zabranjeno. Allah swt je prokleo deset osoba koje učestvuju u pravljenju, distribuciji, trgovini i konzumaciji alkohola. Zatim, vodite računa o zekatu koji ste dužni dati na vaš imetak. Nikako se ne zavaravajte sitnim iznosima koji nisu zasnovani na vašem stvarnom stanju, nego se posavjetujte s nekim, izračunajte potpuni iznos i to izdvojite iz svog imetka. Ukoliko ovo ne činite, Allah swt će svakako uzeti taj zekat iz vašeg imetka. Samo uz zekat može otići i bereket! Na kraju, potrudite se da ljudima prodajete robu bez nedostataka ili im nemojte skriti nedostatke. Zakidanje na vagi, lažno prikazivanje kvaliteta robe, igranje sa datumima na robi…, može biti veliki problem u vašem poslovanju.

Svakako, Allah u nekom periodu može da umanji promet u vašem objektu, a da to ne bude rezultat sihra ili vaših pogrešnih postupaka. Strpite se i dovite Allahu swt, a On swt će se odazvati. Noću, poslije akšama učite suru Al-Waki`a, a to će Allahovom voljom povećati blagodati vašeg poslovanja.

Odgovorio Almin Omerasevic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta