Tekstovi

4 savjeta koji će vam pomoći da pronađete mir i spokoj

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Gužva na putu do posla, stres, buka u trgovinama..Gibet posvuda…Financijski izazovi koji se pojavljuju svakodnevno. Loše vijesti u novinama ili na tv-u – kao da nema nikad ničeg pozitivnog za podijeliti. Osobni problemi, obiteljski izazovi, problemi sa nekim od komšija…svatko od nas se nekad susreo sa makar jednim od ovih izazova. Kako pronaći mir i spokoj u ovom modernom i užurbanom svijetu?

Za muslimane to nikada nije trebalo biti ugodno i lako. Allah Uzvišeni je vrlo jasno stavio do znanja da je ovaj dunjaluk na neki način smetnja za našu vjeru, odnosno nešto što nas odvlači od primarnog cilja a to je ahiret. Ipak, mi smo ovdje da obožavamo Uzvišenog Allaha bez obzira na to koliko velika smetnja postane ovo privremeno boravište.

Za one koji pronađu mir i radost vjere, usprkos situacijama u životu, on ili ona se smatraju pobjednicima. A ko god poklekne pred iskušenjem, ili se osjeća poraženim dunjalučkim željama i negativnostima, taj ulazi u dubine dunjaluka i ovog svjetovnog života, zaboravljajući važnost čuvanja pogleda na ahiret.

Koliko god stvari postale teške, koliko god nevolja bila jaka, koliko god iskušenje bilo veliko, zapamtite da nitko nije prošao kroz teže iskušenje od Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem i njegovih ashaba. Ipak, oni su ustrajali i pomogli širenje islama i zbog njih (Allahovim dopuštenjem) smo i mi među sljedbenicima muslimana.

Zadržite pozitivan način razmišljanja kada se suočavate s poteškoćama. Ne samo da će nas ovo podsjećati na Allaha i Kur’an i kako Allah obećava dvostruku olakšicu sa svakom nevoljom, već način na koji oblikujemo svoje misli utječe na nas na svaki mogući način.

Naše misli utječu na riječi koje govorimo, a riječi koje govorimo postaju naša djela, a naša djela postaju navike. Naše navike, pak, postaju naš karakter i time način života. Sve počinje načinom na koji oblikujemo svoje misli.

Ako imamo pozitivne misli, koliko god neka situacija bila teška, moći ćemo se nositi s teškoćom zahvaljujući našem pouzdanju u Allaha. Pozitivna energija može odbiti negativnu energiju, sve dok je prožeta ljubavlju i povjerenjem u Allaha. Održavanje pozitivnog načina razmišljanja usmjerava naše poglede na ahiret jer Allah obećava nagrade Dženneta onima koji budu ustrajni u strpljenju.

Ako ostanemo pozitivni, podsjećamo se da su problemi s kojima se suočavamo samo privremeni problemi na ovom putovanju kroz naše privremeno prebivalište. Sve dok se stalno molimo, tražimo od Allaha, naređujemo dobro i klonimo se onoga što je nedozvoljeno, Allah će nam otvoriti vrata Dženneta bez obzira na to koliko je put neravan.

Allah poručuje vjernicima u Kur’anu: Reci: “Nikad nećemo biti pogođeni osim onim što nam Allah odredi; On je naš zaštitnik. A u Allaha neka se vjernici oslanjaju.“ ( 9:51 )

S obzirom da je Allah najmilostiviji i najblaži, na nama je da se s teškoćama nosimo na milostiv i ljubazan način. Bez obzira na to koliko nas boli, trebamo biti dobri prema drugima, jer ne znamo za njihove teškoće i kako Allah iskušava njihovu vlastitu strpljivost. Ponekad najgori od neprijatelja postanu najbolji prijatelji jer je jedan od njih počeo djelovati milosrdno i dobro.

Allah nije blag prema onome ko nije blag prema ljudima.” (El-Buhari i Muslim)

Moramo i dalje biti ljubazni prema svima oko nas koliko možemo, jer sve što dajemo, zauzvrat utječe na nas. Budite ljubazni i prema ljudima drugih vjera, jer naša je odgovornost širiti dobrotu prema svima i predstavljati svoju vjeru u njezinu ispravnom svjetlu. Budite ljubazni prema porodici, prijateljima, strancima, budite ljubazni prema životinjama, budite ljubazni prema okolišu. A posebno budimo ljubazni i blagi prema manje sretnima, siromašnima itd…

Biti ljubazan prema onima koji su manje sretni, osobito nas podsjeća na to koliko smo blagoslovljeni i kako stvari možda uzimamo zdravo za gotovo jer nešto što svaki dan odbacujemo može biti predmet molitvi druge osobe. Osjećaj zahvalnosti jača naš odnos s Allahom jer nas podsjeća na Njegovu grandioznost i na to kako će uvijek pružiti odlučnost ako tražimo i cijenimo sve što je učinio za nas.

Stoga povećajte sebi zahvalnost . Zahvaljujte Allahu iskreno svaki dan za svaku stvar koju je dao, a Allah će vas nastaviti blagosiljati na načine koje ne možete zamisliti.

Izvor: www.aboutislam.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta