Odgovori

Pitanja o tevhidu, dovama kada neko umre i zašto se u Kur’anu spominje zamjenica Mi?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanja:

Esselamu alejkum,

Redovno citam vasa pitanja i odgovore i zeljela bih da mi odgovorite na par pitanja. Unaprijed hvala.

Prvo; Redovno sam kao dijete pohadjala vjeronauku, ucestvovala na bezbroj mevluda – kako u dzamijama tako i u mome selu kod komsija i rodbine. Nikad nisam bila na tehvidu, na ceteresnici jesam, na svim Islamskim kako nazvati smotrama, ali u mome kraju tehvid se nije praktikovao, zanima me da li ta tradicija je obaveza ili samo zavisno od kraja gdje se sta primjenjuje i sta se radi i uci na tehvidu?

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

U vise navrata sam pojasnjavao propise koji su povezani sa umrlim. Tevhid nije potvrdjen kuranom I sunnetom, jer da je to trebalo praktikovati bilo bi preneseno od generacija koje su zivjele prije nas. Pravi vjernik robuje Allahu svakodnevno. Ne fiksira pojedine datume niti dane, kako bi se sjetio svoga Stvoritelja.

Drugo; Da li ima neka arapska rijec ili nesto bas Islamom i sunetom odredjeno da se kaze kad odes na kahar npr. umrlo dijete, suprug, supruga ili bilo ko drugi… sta tacno reci ozaloscenom?

Odgovor:

Kada se ode na zalost, potvrdjeno je da se uce dove:

a) Inna lillahi ve inna ilejhi radziun//Mi smo svi Allahovi i Allahu cemo se povratiti//

b) Inne lillahi ma ehaze, ve lehu ma eata, ve kullu šejin indehu bi edželin musemma, fel tasbir vel tahtesib//Allahu pripada ono sto je uzeo, I Njegovo je ono sto je On dao. Kod Njega sve ima odredjeni rok. Zato, strip se I nadaj se nagradi. (Buharijj, Muslim)
c) Ezamellahu edžreke, ve ahsene azaeke ve gafere li mejjitike // Allah ti nagradu uvecao I pomogao da lakes podneses svoju bolt e oprostio grijehe tvome umrlom//(Nevevijj)

Trece; Od svoje dvaneste godine ucim mushaf, hvala Bogu kad mi je dao znanje i volju, i citajuci prevod proucenih sura, cesto nailazim na rijeci npr. Mi smo stvorili nebo i zemlju, Mi ti milost dajemo itd. Zasto MI, zasto u mnozini je prevedeno, to ne razumijem. Objasnite mi molim vas.

Neka je Allahova milost i hajr na sve mumine i muminke od masrika do magriba. Amin.

Odgovor:

Sto se tice spominjanja zamjenice Mi u Kur’anu, ona ima slijedece znacenje:

Nikako ne smijemo da sejtanu dopustimo da nam s te strane pridje I dosapne, nedaj boze, kako ima drugih bogova pored Allaha. Allah subhaneh zeli spomenom ove zamjenice da uvrsti I mnogobrojne vojske koje su njegovi pokorni robovi, a njegovom dozvolom ucestvuju u izgradnji nebesa I zemlje I bivaju Allahovi sprovodioci naredbi kako u kaderu tako I u drugim desavanjima na dunjaluku.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta