Odgovori

Prijatelj koji slavi rođendane, kako postupiti?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-selamu alejkum,

Imam prijatelja koji se elhamdulillah pridrzaje Islama al ima manu jer obiljezaje rodjendane, pozove nekoliko prijatelja posjede pojedu sta slatko i tako. Mnogo puta sam pricao s njim da ne obiljezava rodjendane al on uvjek ostane pri svom da ce ih i u buduce obiljezavati. Ove godine rodjendan ce mu biti za Ramazan i on hoce da napravi iftar i pozove prijatelje, takodje i mene je naumio pozvati sto do sad nije bio slucaj jer sam mu rekao da se necu odazvati, ali on sad to opravdava cinjenicom da je to iftar a ne rodjendan a prije ce biti da je ovo drugo. Dal da mu se ne odazovem il ipak da odem s nijetom iftara a ne rodjendana?

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Serijatski dokazi iz kurana i sunneta ukazuju da je proslava rodjendana novotarija u vjeri koja nema osnove u serijatu. Nije se dozvoljeno odazivati pozivima na te svecanosti, jer bi to oznacavalo podrsku novotariji. Uzviseni Allah kaze: “Zar oni da imaju bogove koji im propisuju da vjeruju ono sto Allah nije naredio?” (Es-sura,21.)

“A tebi smo poslije odredili da u vjeri ides pravcem odredjenim, zato ga slijedi i ne povodi se za strastima onih koji ne znaju, jer te oni nikako od Allahove kazne ne mogu odbraniti, nevjernici jedni druge stite, a Allah stiti one koji Ga se boje i grijeha klonu” (El-Gasijeh,18.i 19.)

Rekao je Poslanik a.s.: “Ko ucini neko djelo koje nema uporista u nasoj vjeri,ono se odbacuje” (Muslim)

“Najbolji govor je Allahova knjiga,a najbolja uputa je uputa Muhammeda a.s. Najgora djela su novotarije, a svaka novotarija je zabluda”.

Obiljezavanje rodjendana predstavlja poistovjecivanje sa zidovima i krscanima u njihovom proslavljanju svecanosti. Poslanik a.s. upozorio je na njihove obicaje rijecima: “Vi cete u potpunosti slijediti obicaje onih prije vas, pa kada bi usli u gusterovu rupu i vi biste to ucinili. Prisutni ashabi upitase: ‘Boziji Poslanice, jesu li to zidovi i krscani?’ On dodade: ‘a ko drugi?’,” tj. upravo se na njih odnosi.

Samim neodazivanjem na tu svecanost dati ces razumnom insane jasnu poruku da nesto ne stima. Kada budete sami, pojasni mu razloge radi kojih se nisi odazvao, i dovi Allahu da ga uputi na pravi put.

A pouku primaju samo razumom obdareni!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta