Odgovori

Kako treba da se obavi svadbeno veselje?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

SVIM POSJETITELJIMA WEB SAJTA www.n-um.com zeli REDAKCIJA

Pitanje:

Es-selamu alejkum,

Prosle sedmice sam bio na svadbi jednog rodjaka i ostao sam zaprepasten stvarima koje su se desile, naime za mladu se trebalo dosta platiti da bi izasla iz kuce, harmonika je svirala stalno, kad smo dosli kod njega mlada je oborila 2 bokala s vodom a na kucnom pragu su joj stavili Kur`an pod jednu ruku a hljeb pod drugu. Zatim su uzeli po kasiku meda i napili se vode i jos neke stvari su radili kojih se ne mogu sad sjetiti, ali oni za te sve stvari imaju razloge zbog kojih to rade. Da li to postoji u Islamu ili je to neka tradicija toga sela. Da li ima neka knjiga u kojoj pise kako treba da se obavi svadbeno veselje?

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

To sto si vidio je tradicija u mnogim bosnjackim selima i krajevima. Prenosila se s koljena na koljeno, bez da iko provjeri ima li vjerske osnove u tim radnjama. Sto se tice serijatskoga vjencanja to je siroka tema o kojoj su mnogi cak i knjige napisali. Osnova ostaje da ono sto serijat nije osporio uzima se kao dokaz, jer obicaj naroda prije nas je sporedni izvor vjere koji je potvrdjen u islamu.

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta