Odgovori

Da li je dozvoljeno klanjati sjedeći?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum,

dal je uopce dozvoljeno u islamu klanjati sedeci (farzove) ako jest, kad se moze klanjati sjedeci?? Ja imam upalu zglobova, ponekad mi je tesko klajnat normalno pa se moram ponekad zastiti za stolicu!

Sta kaze muhammed saws. za vitre, jel se mogu klanjati po jedan rekat?

ma salamah, ukhti.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Dozvoljeno je u islamu klanjati namaze sjedeci, u situacijama koje opravdavaju koristenje te olaksice. Upala zglobova rucnih ili noznih je jedna od tih situacija. Ili situacija nakon operacija predjela trbuha kada insan ne moze normalno da se pregiba u namazu.

Glede vitra on je propisan da se klanja dva po dva rekjata a na kraju da se jednorekjatnim namazom zavrsi. Ako bi dosla u situaciju da se ne osjecas dobro nema smetnje da klanjas vitr i jedan rekjat. On je u osnovi propisan i u tom obliku ali ne treba ga preporucivati, nego ga koristiti u vanrednim situacijama. Dobra djela su ono sto ce insane spasiti Vatre. U tom smislu i jeste obaveza svakoga od nas da se trudimo ciniti sto veci broj dobrih djela jer arapska poslovica kaze: Cetvero se nikada nemoze povratiti: izgovorena rijec, ispaljena strijela, propustena prilika i protekli zivot.

A Allah subhaneh najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta