Odgovori

Tajno vjenčanje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Brat nije zelio da njegovo pitanje iznosimo na stranicu, pa ce mo samo ukratko navesti da je pitao da li je u islamu dozvoljeno da se izvrsi tajno vjencanje, tj. samo u krugu prijatelja, a da ni roditelji niti ko drugi zna za ovaj brak?

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Ako je radi Allahova zadovoljstva onda mora biti po Allahovom zadovoljstvu. Ne možete uraditi ono što se kosi sa islamom a da bude radi Allahovog zadovoljstva. Uslov da bi brak bio pravovaljan i priznat mora imati svjedoke i pristanak staratelja. Ženi staratelj biva otac, a ako nema oca, onda brat…

Ebu-Musa el-Ešari prenosi da je Poslanik, s.a.w.s., rekao: “Nema braka bez staratelja.” (Ebu-Davud, 2085.)

Aiša, r.a., prenosi da je Poslanik, s.a.w.s., rekao: “Koja žena uda samu sebe njen brak je ništavan, njen brak je ništavan, njen brak je ništavan.” (Ebu-Davud, 2083.)

Kazao je imam Ibn el-Munzir: ”Nije poznato da je neko od ashaba imao stav suprotan ovome.

Svi ovi uslovi su postavljeni kako bi sačuvali ženi njenu čast i općenito da je sačuvaju u jednom društvu kako bi sigurnost, skromnost i moral bili uzdignuti u tom društvu.

Ukoliko žena zaobiđe ove sigurosne uslove onda biva lahk plijen vukovima koji ne poštuju Allahove propise i čuvaju je kajanja koje ne može da vrati ono dragocjeno što je izgubila.

Negativnosti koje se automatski pojavljuju u ovoj tkz. bračnoj vezi:

§ Da žena odustane od prava na izdržavanje.

§ Zasnovan je na tajnosti i skrivanju a osnova u braku je da se obznani.

§ U suprotnosti je sa ciljevima braka kao što je ostvarivanje ljubavi među supružnicima, te briga i odgoj djece.

§ Sadrži omalovažavanje žene i opasnost za njenu budućnost.

§ Sadrži mnoge opasnosti kao što je mogućnost da ga neke žene iskoriste za činjenje zinaluka, pozivajući se na to da su udate…

Nije vam dozvoljeno na način kojeg ste opisali da se ”oženite”. Ako hoćete radi Allahova zadovoljstva da se uzmete onda to uradite kako je propisano. Uz staratelja, svjedoke, javno…

Pošto još nemate uslova za brak onda poslušajte šta kaže Poslanik, s.a.w.s.: ”U islamu nema neženstva.” Zatim je rekao: “O družino mladića! Ko može od vas, pa neka se oženi, jer zaista ono je sigurnije za vaš pogled i za vaš polni organ. A ko ne može, neka posti, post je za njega obuzdavanje.” (Buhari)

Molim Allaha da vas sačuva bluda i podari uslova da ispravno stupite u bračnu vezu.

A Allah zna najbolje.

prof. Abdullah Mujic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta