Odgovori

Počinila sam blud

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum! Moja prica je najgora sto moze biti. Pre skoro godinu dana imala sam jedan odnos sa jednim covekom. Znaci jedan.Nisam htela, ali se desilo. Pokajala sam se zbog toga i dan danas me grize savest. Molim Allaha uzvisenog da mi oprosti i da mi pomogne jer ne mogu da nadjem put. Moja sestra se ranije pokrila i meni je toliko bilo drago, kao da sam se ja pokrila, a onda sam shvatila da ja nikad to necu moci. A i kako da nosim hidzab? Iskreno se bojim jer…

znam da me niko nece prihvatiti ovakvu. Upoznala sam jednog momka koji kaze da mu ne smeta to sto nisam nevina. On je musliman, ali ne klanja. Htela bih da pitam kakav je pogled na moju pricu? Znam da je strpljenje bitno, ali ja bih se udala, u ime Allaha, da bih se sacuvala nekih istih, vecih i gorih grijeha.

Odgovor:

AlejkumusSelam!

Hvala Allahu na svim blagodatima i hvala Allahu koji ti je dao priliku da se pokaješ. Nadamo se da si se iskreno pokajala jer iskreno pokajanje navodi prijestupnika na udaljavanje od grijeha, sve vezano za taj grijeh i ne vraćanje činjenju tog istog grijeha.

Savjetujemo te da činiš mnogo dobrih djela a da umanjiš loša djela. Povećaj učenje Kur’ana, dobrovoljni post… sve kako bi svoj iman učvrstila. Znaj da dobra djela brišu loša djela i da iskreno pokajanje briše ono što je bilo prije toga. Ukoliko ne uspostaviš pet dnevnih propisanih namaza, onda znaj da si se oprostila od vjere islama, jer namaz je temelj, pa ako nema temelja onda je samo ruševina. Pokaj se za grijeh kojeg si učinila jer je doista to veliki grijeh i zločin a isto tako, pokaj se za ostavljanje namaza i počni iste sekunde da klanjaš. Pazi na Allahov hator i budi Njemu pokorna. Ti si obavezna da nosiš mahramu i grijeh ti je da izlaziš vani propisno neodjevena. Tvoj izlazak bez propisane odjeće je isto kao i da nemaš na sebi odjeće.

Ukoliko se iskreno pokaješ i uspostaviš namaz dozvoljeno ti je da se udaš za vjernika koji klanja namaz, bez obzira ko je. Zbog učinjenog bluda ne trebaš da sebe kažnjavaš i da se udaš za bilo koga, tj. samo da bi se udala jer ne zaslužuješ bolje. To je pogrešno razmišljanje.Svakako ti savjetujemo da se udaš i da se sačuvaš bluda jer je to doista razvrat. Udaj se za bogobojaznu osobu. Nemoj da gradiš svoj život na pogreškama, već ispravljaj sebe i popravljaj svoj život. Traži osobu koja je bogobojazna i koja ima lijep ahlak pa ćeš, inšaAllah, biti prezadovoljna u braku.

Nemoj se udati za tog momka dok ne proklanja. Pozovi ga da klanja pet dnevnih namaza i ako počne da klanja i pokaže se iskren u tome, onda reci ocu da te uda za njega, uz uslov da ima lijep ahlak. Ovdje zastani, znaj da lahko možeš ponovo pogriješiti, zato zatvori vrata bludu tako što ćeš se kloniti svega onoga što vodi bludu.

Molim Allaha da te uputi, učini iskrenom muslimankom i podari ti bogobojaznog muža i potomstvo koje će biti smiraj očima tvojim. A Allah zna najbolje.

prof. Abdullah Mujic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta