Odgovori

Ismijavanje sa fizičkim izgledom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuh!

Moje pitanje odnosi se na tumacenje i ispravnost hadisa. Naime u mojoj okolini postoje osobe koje tvrde da postoji hadis u kojem se kaze da Allah swta voli one koji su mrsavi, lahki…Po onome sto do sada naucih nemogu da vjerujem da postoji takav slican hadis ili da se tako tumaci..Jer poznato mi je da postoje hadisi koji nam kazuju da Allah swta voli one koji su lahkog ahlaka…koji svojim ponasanjem ne cine stetu i nisu teski ljudima..da Allah swta gleda u nasa srca a ne u nase vanjske izglede..ali ne zelim da tvrdim nesto o cemu nemam dovoljno znanja da govorim. Pa pitam dali postoji takav hadis? I ako ne postoji kako se onda odnositi prema braci ili sestrama koje na taj nacin tumace ovaj ili slicne hadise? I kako se odnositi prema sestrama ili braci koji podcjenjuju , ili ocjenjuju druge na osnovu njihovog vanjskog izgleda..njihove kilaze ili slicnog ili se na njihov racun sale u drustvu..i uz to se podupiru ovakvim hadisima?? Allah swta vas nagradio najljepsom nagradom. Amin!

Odgovor:

Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuh!

Ja još nisam čuo da postoji takav hadis, oni koji ga prenose treba da kažu izvor iz kojeg prenose to predanje i da se prestanu ismijavati sa muslimanima, jer kaže Uzvišeni: ” O vjernici, neka se muškarci jedni drugima ne rugaju, možda su oni bolji od njih, a ni žene drugim ženama, možda su one bolje od njih. I ne kudite jedni druge i ne zovite jedni druge ružnim nadimcima! O, kako je ružno da se vjernici spominju podrugljivim nadimcima! A oni koji se na pokaju – sami sebi čine nepravdu. O vjernici, klonite se mnogih sumljičenja, neka sumljičenja su, zaista, grijeh. I ne uhodite jedni druge i ne ogovarajte jedni druge! Zar bi nekome od vas bilo drago da jede meso umrloga brata svoga, – a vama je to odvratno -, zato se bojte Allaha, Allah, zaista, prima pokajanje i samilostan je. O ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali. Najugledniji kod Allaha je onaj koji ga se najviše boji, Allah, uistinu, sve zna i nije Mu skriveno ništa.

Neka znaju ti koji se ismijavaju da je ”Najugledniji kod Allaha je onaj koji ga se najviše boji…” pa neka se trude da budu od bogobojaznih a ne od onih koji vjernike vrijeđaju. Ukoliko bi postojao takav hadis, on nije nikako povod za omalovažavanje vjernika.

Međutim, postoji jedan hadis koji je vjerodostojan i koji glasi ovako: Od Ebu Hurejre, r.a., prenosi se daje Allahov Poslanik, s.a.w.s., rekao: ”Jak vjernik je bolji i Allahu draži od slabog vjernika, a u obojici je dobro…” Tako da jak vjernik, jakog imana, jake i zdrave psihe, visoko obrazovan, moralan, tjelesno jak i imućan bolji i draži Uzvišenom Allahu, od vjernika koji nije takav, iako su obojica, samim tim što su vjernici, dobri.

Ovaj hadis nije degradacija vjerniku koji je fizički slabije građe, već podstrek da se slabiji razvije. A Allah zna najbolje.

Abdullah Mujic, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta