Odgovori

Trudnoća i namaz / Gradnja kuće i propisi

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

Postovana braco ako mi mozete sto prije odgovoriti na moja pitanja bila bih vam jako zahvalna. Naime radi se o sledecem: trudna sam i u trudnoci mi se jako povecao secer u krvi tako da moram sama sebi mjeriti secer i udarati inzulin. Interesuje me da li ja posto izmjerim sercer u krvi iz prsta izgubim abdest jer koliko ja znam abdest se gubi ako krv potece iz rane.

Drugo pitanje je: ja u jutro uzmem abdest normalno a onda tokom dana uzimam abdest, ali noge potarem vlaznom rukom jer mi je tesko zbog stomaka. Dali je to ispravno kako ja radim? Posto sam na kraju trudnoce interesuje me jos i to dali se kurban koji se zakolje za dijete treba podjeliti kao i bajramski kurban ili treba pozvati rodbinu i prijatelje i pojesti sa njima,kao sto to rade nasa braca arapi.

Sledece pitanje je: dali vodu na kojoj se uci Kuran moze piti cijela familija ili se mora za svakog posebno uciti i dali se prilikom ucenja mora puhati u tu vodu?

I jos jedno zadnje pitanje nije vezano nista sa predhodnim: sta je ljepo uraditi kada se zeli poceti gradnja kuce? Dali se na temelju mora nesto uciti ili klati kurban? Neka vas Dragi Allah nagradi za vas trud!!!! Amin! Hvala Dragom Allahu kada nam je omogucio da na ovaj nacin ucimo o nasoj vijeri!

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

1. Po ispravnijem mišljenju islamskih pravnika krvarenje ne kvari abdest ali je mustehab- bolje- da se uzme abdest. Nema validnog dokaza koji ukazuje da krvarenje kvari abdest. Tako da u tvom slučaju ne gubiš abdest.

2. Što se tiče potiranja nogu, ukoliko je potiranje po bosoj nozi, onda si pogriješila i nisi se abdestila i trebaš sve te namaze koje si tako klanjala da obnoviš-ako ne znaš tačno broj, onda uzmi ono što znaš da je sigurnije. Ukoliko si se abdestila, pa poslije potrala mokrom rukom po čarapama, onda si ispravno uradila i tako možeš da radiš 24 h nakon što prvi put potareš, nakon isteka 24h moraš ponovo uzeti abdest i oprati noge i prije nego što izgubiš abdest obući čarape i opet po njima možeš potirati 24h.

3. Bitno je zaklati kurban, to je ono što se traži, a ako hoćeš da ga podjeliš u svježem mesu ili da pozoveš narod-onako kako to rade Arapi- ostavljeno ti je na izbor. Uradi ono što ti je lakše i bolje.

4. Naučenu vodu može svako da pije i nema puhanja u vodu.

5. Kad se gradi kuća, treba je graditi od halal imetka, ne treba uzimati stambene kredite jer je to haram i zabranjeno i svaki hajirli posao se počinje sa bismillom. Treba paziti u kojem je pravcu kibla pa okrenuti glavnu sobu prema kibli, kako bi bilo lakše klanjati namaz, isto tako treba paziti da se napravi wc bočno od kible tj. kad se sjede na čučavac ili wc šolju da kibla dođe sa lijeve ili desne strane a ne nikako sprijeda niti straga. Nema nikakvih mevluda, tevhida, kurbana niti dova za gradnju kuće. Bitno je da se u toj kući živi po islamskim propisima a ne da se za hator ljudi izmišljaju kojekakvi propisi. Allah zna najbolje.

Abdullah Mujic, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta