Odgovori

Ženino oblačenje u kući po muževoj volji

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es Selamu alejkum!

Imam svog supruga. Obadvoje smo Muslimani i obavljamo islamske duznosti. I oko 5 mjeseci smo u braku. Nemamo djece jer smo odlucili da zajedno budemo 1 god. sami.

Mene interesira, da li je zena obavezna u islamu, da obuce nesto, da bi zadovoljila svog muza, nesto sto on zeli a njoj se ne svidja. Npr. Ako mi on kao poklon kupi roze boje donje rublje, a ja imam: crveno, bijelo i crno i jos razlicitih dezena, a crvena mi je najljepsa boja, da li sam obavezna obuci to rozo ili ja biram sta cu obuci.

Takodje, moj muz nekad hoce da se ja “izazovno” uredim navece za njega u kuci (sobi), neku rozu haljinu koju mi je on kupio sa velikim dekolteom, sminku, i volio bi da pred njim obucem “sandale” ili “cipele” sa petom u kojoj ne znam bas dobro hodat, ali on zeli da ja to naucim jer sam mu tada “potpuna” i da tada potpuno uziva u meni samo sto me takvu vidi. On to ne naredjuje, ali bi silno volio, da se ja sredim kako on hoce, i to vrlo cesto hoce.

A sto se tice njega, ja mu on sam to izabere uz moju pomoc ali sta se njemu svidja, i on kupi sta se njemu svidja. Buduci da ja samo nekad kupujem, on je taj koji bira.

Neka vas Allah nagradi!

Es Selamu alejkum

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

To sto ste se dogovorili oko potomstva, islamski gledano ne mora biti nesto sto ce vam Allah uslisati. Na kraju krajeva ko vam garantuje da cete imati porod nakon godinu, tj. kada vi to zazelite?

Bojim se da se ne budete kajali za svoje odluke cije posljedice ste gledali kratkorocno.

Sto se tice poslusnosti muzu, ti si nakon odlaska iz porodicne kuce, duzna se pokoriti suprugu u onome sto nije nepokornost prema Allahu. Muz ne trazi od tebe nista nemoguce niti neizvodljivo. Ne mogu da shvatim da on moze da se potrudi da obezbijedi nafaku, postuje te voli ugadja ti i sl. a ti nisi u stanju da obuces odjecu ili obucu koju voli u tonu koji je njemu privlacan.

Nismo svi istoga ukusa, s toga ti preporucujem da se preispitas po tom pitanju. Sto se tice atmosphere, tu bi najprije ti trebala da budes kreativna pa da osiguras i ukrasis dom onako kako se najprije muzu svidja ali da se uzmu u obzir tvoja misljenja.

Zajednickim dijalogom i razmjenom misljenja i ideja lakse cete doci do kompromisa. Ako ga ne uspijete postici, neka jednu heftu prevlada njegovo misljenje, a drugu tvoje. To praktikujte u svim sferama porodicnoga zivota, od kupovine, odabira i sl.

Molim Allaha subhaneh da vam podari cestiti porod kojim cete se ponositi i diviti na oba svijeta, amin.

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta