Odgovori

Da li je dozvoljeno da čestitamo katolicima njihove praznike?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum,

Da li je grijeh da svojoj kolegici (kolegi), komšinici (komšiji), ili nekoj poznanici (poznaniku) a koji su katoličke ili pravoslavne vijere, čestitam njihove praznike, odem kod njih u kuću, i počastim se sa njihovim kolačima i slatkišima?

Ovo me posebno interesira za posao. Svi znamo da pred “Novu godinu” kršćani donesu na posao kolača i sokova da se svi počastimo. Pošto radim u firmi u BiH, gdje rade većinom muslimani, a manjim dijelom kršćani i pravoslavci; kad im je “Božić” i pred (za) “Novu godinu” donesu da počaste.

A ima i muslimana koji “slave” “Novu godinu” i raduju joj se, pričaju o darovima… Ali je to sve neizbježno slušati. Interesira me kako tu treba postupiti?

Hvala!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Cestitati krscanima Bozic i druge vjerske praznike, haram je kako nam kazuje Ibnul Kajjima rahimehullah, u knjizi “EhluzZimme”, gdje kaze: “Cestitati na necemu vezanom za nevjerstvo je haram. Takav slucaj je sa cestitanjem nevjernicima njihovih praznika ili posta i pri tome im reci: “Sretan ti praznik ili cestitam ti danjasnji praznik i sl.” Cak i ako je onaj koji cestita cist od nevjerstva, to se smatra istim haramom kao da cestita nevjerniku na klanjanju pred krstom. To je veci grijeh i mrze Allahu nego kad bi se cestitalo pijenje alkohola i sl. Onaj ko nekome cestita nesto sto je grijeh, izmisljotina ili sto je vezano za nevjerstvo, takav rizikuje da se na njega izlije Allahova mrznja i srdzba.” Po misljenju Ibnul Kajjima, tim se cinom daje legitimitet simbolima njihovog nevjerstva, bez obzira sto osoba koja cestita ne nalazi nikakva zadovoljstva u tom nevjerstvu. Muslimanu je haram da i drugima kreiraju prilike u kojima ce osjecati zadovoljstvo nevjerovanja. Uzviseni Allah porucuje:

“ako vi budete nezahvalni, – pa, Allah od vas ne zavisi, ali On nije zadovoljan, ako su robovi Njegovi nezahvalni, a zadovoljan je sa vama ako budete zahvalni. A nijedan gresnik nece nositi grijehe drugoga! Poslije cete se Gospodaru svome vratiti, pa ce vas On o onom sta ste radili obavijestiti, jer On dobro zna svacije misli.” Sura: 39 [Ez-Zumer (Skupovi)],Ajet: 7

“Sada sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera. – A onome ko bude primoran- kad hara glad, bez namjere da učini grijeh, Allah će oprostiti i samilostan biti.” Sura: 5 [Al-Ma’ida (Trpeza)],Ajet: 3

Ako bi nam kolege s posla cestitale svoje praznike, mi im nismo duzni odgovoriti, jer takvim svetkovinama Allah nije zadovoljan. Ti praznici ili su izmisljeni ili su van snage onog trena kada je objavljeno Muhammedu a.s.: “Onaj ko zeli neku drugu vjeru pored islama nece mu biti primljena i on ce gubitnik na buducem svijetu biti”(Alu Imran,85.)

Odazvati se njihovim svetkovinama, znacilo bi direktno ucesce u haramu. Muslimanu je zabranjeno oponasati nevjernike, razmjenjivati darove u tim danima, priredjivati svetkovine ili uzimati slobodne dane kako bi bio sudionik istih. Rekao je Poslanik a.s.:“Ko oponasa neki narod, njemu i pripada”. Bez obzira dal se nesto od navedenoga ucinilo iz kurtoazije, dodvoravanja, stida ili slicno, potpada pod licemjerstvo u vjeri. To je idealna prilika da se nevjernicima daje samopouzdanje i dodatni razlog putem kojeg bi se ponosili svojom (ne)vjerom.

Allah subhaneh, muslimane uzdize kroz vjerske postulate, daje im postojanost i pomaze protiv neprijatelja. On je Mocan i Silan.

A Allah upucuje na Jedini Pravi put.

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta