Odgovori

Problemi prilikom uzimanja abdesta…kako postupiti?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam Alejkum verahmetula i veberekatuhu!

Ja bih vas zamolio ako moze dami objasnite moju situaciju.

Ja imam Reumu u krvi to znaci da ja cim dodzem u kontakt sa vodom meni zglobovi po rukama, prste, i kolena potecu i imam uzasne bolove, pa vas bih zamolio da mi date savet ili nacin na koji je dozvoljeno uzimati Abdest. Da li smijem klanjati pod tejmum ili kako i na koji nacin.

Da vas Allah nagradi Dzenetom insallah.

Odgovor:

Osoba koja ima opravdanje putem kojeg koristi olaksicu, nije grijesna i njeni ibadeti su validni sve do onoga trena dok bolest traje. Tejemum je simbolično čišćenje tijela muslimana čistom zemljom kada nema vode ili je nema dovoljno (npr. nužna je za piće ili kuhanje) te u slučaju bolesti koja ne dozvoljava uporabu vode za abdest.

Osim onoga što kvari abdest, tejemum će pokvariti još i mogućnost upotrebe vode u svrhu abdesta. Tejemum se također nijjeti, rukama se dotiče zemlja, potrese te prebriše lice jedanput. Još se jednom dotiče zemlja te se lijevom rukom otare desna do iza lakta, a desnom lijeva. Kao zemlja vrijedi i pijesak ili kamen ako su čisti.

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta