Odgovori

Brak na ahiretu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Pročitala sam na jednoj od stranica da će se na Ahiretu – u Dženetu svi oženiti, odnosno udati, čak i oni koji nikada nisu bili u braku. Zanima me da li će osobe koje su bile u braku sklopiti brak sa svojim supružnicima ili će sklapati brakove s drugim osobama? Šta će biti sa supružnicima s Dunjaluka? Ukoliko neko želi da sklopi brak sa svojim supružnikom s Dunjaluka, hoće li mu to biti omogućeno?

Unaprijed hvala na odgovoru!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Zena ce u Dzennetu biti sa svojim suprugom, sa svojom djecom, pod uslovom da su bili muslimani. To potvrdjuju rijeci Uzvisenoga: “Onima koji su vjerovali i za kojima su se djeca njihova u vjerovanju povela prikljucit cemo djecu njihovu, a djela njihova necemo nimalo umanjiti-svaki covjek je odgovoran za ono sto sam cini.” (Et-Tur,21.)

Meleki koji nose Ars, mole Allaha rijecima: “Gospodaru nas, uvedi ih u edenske vrtove, koje si im obecao, i pretke njihove i zene njihove i potomstvo njihovo, -one koji su bili dobri, Ti si uistinu Silan i Mudar.” (Gafir,8.)

Ibn Kesir u tefsiru ajeta kaze: “To znaci: Sastaviti ih skupa kako bi se radovali zbog toga sto su jedni pored drugog, ucinit cemo das vi budu na istom stepenu kako bi se radovali. Nece se umanjiti nagrada onome ko je na visem stepenu da bi bio poput onoga na nizem, nego ce Allah onoga ko je na nizem stepenu, iz Svoje dobrote podici da bude ravan onome ko je uradio mnogo dobrih djela. Seid ibn Dzubejr r.a. kaze: ‘Kada vjernik udje u Dzennet, upitat ce za svoga oca, sina, brata-gdje su oni? Bice mu receno: Nisu radili dobra djela koliko si ti. Tada ce reci: Radio sam za sebe i za njih, te ce Uzviseni njegovu familiju uzdici na njegov stepen kako bi bili zajedno.'” (Ibn Kesir,Tefsirul-Kuranil-Azim,4/73)

U slucaju da se djevojka ne uda na dunjaluku, Allah ce joj podariti onoga koji ce joj se svidjeti, jer se uzivanje ne svodi samo na muski rod, nego in a zene i za muskarce. Jedan od tih uzitaka jeste i bracni zivot.(Ibn Usejmin,Medzmuul-fetava,2/53)

U Dzennetu nema neudatih niti neozenjenih, a Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta