Odgovori

Da li je grijeh stupiti u vanbračne odnose sa muškarcem?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Sellam allejkum,

Da li je greh stupiti u vanbracne odnose sa muskarcem? Jer znamo da danas vecina mladih djevojaka to cine i cak tvrde da nije nista lose u tome. Procitala sam u jednoj knjizi u kojoj pise da to spada pod velike grijese. Pa reko da upitam Vas.

Odgovor:

`Abdullah ibn Mes`ud prenosi: “Pitao sam Allahovog Poslanika, s.a.v.s.: `Koji je najveći grijeh?’ On odgovori: `Da Allahu pridružuješ takmace obožavajući druge, premda je On Jedini, Onaj koji te stvorio.’ Ja upitah: `A šta onda? On reče: `Da ubiješ svoje dijete kako ne bi dijelilo hranu sa tobom.’ Ja zapitah: `A šta potom? On reče: `Da počiniš preljubu sa ženom svoga susjeda’.”

Razlog koji stoji iza zabrane zinaluka nije da se ljudima “pokvari zabava”, već zbog toga što je zinaluk uzrokom golemog društvenog haosa, turbulencije i patnje za pojedince, porodice, društva i nacije. Zinaluk uništava moralnu nit čovjeka, stvara atmosferu nepovjerenja i prevare i dovodi do rađanja nezakonite djece koja moraju nositi biljeg svog rođenja. Pornografija, prostitucija, silovanje, abortusi, razvodi i porodice sa jednim roditeljem – sve su to nus-proizvodi zinaluka, kao što je sve to sada isuviše očito u Britaniji i drugim zapadnim društvima. Raspadaju se porodice, šire se bolesti a ljudski karakteri postaju izvrnuti i izopačeni. Kur’an nas upozorava:

«I ne približavajte se bludu, jer to je razvrat! O, kako je to staza ogavna!» (El-Isra’, 32)

Da bi se zaštitilo moralno dobro čovječanstva, islam spušta zakone koji ograničavaju, ako ne zaustavljaju, stvari koje mogu dovesti do zinaluka.

«Ti reci vjernicima da obore svoje poglede, i da čuvaju stidna mjesta svoja, to im je čednije! Allah zbilja zna sve što oni čine! I reci vjernicama da obore poglede svoje, i da čuvaju stidna mjesta svoja, i da ne pokazuju ukrase svoje …» (En-Nur, 30-31)

Prvi korak na putu do zinaluka je pogled. Tek nakon gledanja u osobi se raspali želja. Pošto su muškarci općenito agresivniji u ovom pogledu, Kur’an upućuje zapovijed spuštanja pogleda prvo muškarcima. Vjernicima i vjernicama se ne dopušta da se motre, jer je to kapija u veći grijeh.

Poslanik, s.a.v.s., je rekao:”Zinaluk nogu jeste ići ka zabranjenoj radnji, zinaluk ruku jeste diranje a zinaluk očiju jeste gledanje strastvenim pogledom onih koji su vam zabranjeni.”

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta