Odgovori

Davanje mehra ženi

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum,

Hteo bih da znam, da li treba za vencanje serijatski imati novca i dati zeni u dzamiji? Posto ja bas i nemam toliko novca.

Odgovor:

Mehr se daje ženi na ime dozvole spolnog i drugog vida naslađivanja. Davanje mehra je vadžib. Propisan je riječima Uzvišenog Allaha: “I draga srca ženama vjenčane darove njihove podajte!” (En-Nisa, 4) Poslanik s.a.v.s. je u hadisu rekao jednoj ženi: “Potraži nešto (za mehr), pa makar to bio i željezni prsten!” (Buhari i Muslim) Islamski pravnici smatraju da nije dozvoljeno imati intimni odnos prije nego se odredi visina mehra, svejedno bio on isplaćen odmah ili ostao dugom. (Istizkar, 16/67) Mehr se može dati odmah pri sklapanju braka, a može se ostaviti za kasnije, a može se dio dati odmah, a dio ostaviti za kasnije. Mustehab je ženi dati dio mehra prije svadbe (đerdeka), jer Ebu Davud i Nesai bilježe da je Allahov Poslanik s.a.v.s. naredio Aliji r.a. da Fatimi r.a. dā bar nešto prije svadbe, pa mu je odgovorio: ‘Nemam ništa’ – na što ga je upitao: ‘A gdje ti je oklop?’ – pa joj je dao svoj oklop.

Mehr postaje dug prilikom zaključivanja braka, a postaje obaveznim nakon đerdeka (validnog osamljivanja). Sunnet je navesti i visinu mehra koju je on dužan isplatiti.

Hfz. Mr. Senaid Zajimovic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta