Odgovori

Moramo li se šerijatski vjenčati kako bi nas brak bio ispravan?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Zelim kao prvo da se zahvalim dragom Allahu da vas je uputio da napravite ovaku stranicu za nas muslimane koji mozemo puno toga saznati o Islamu. Moje pitanje je dali je veliki grijeh kad se ne vjenca serijatski a rodese djeca u tom braku. Ja i moj muz smo se vjenacali prije 12 godina samo opstinski a nismo nazalost stose stvarno kajem seriatski. Imamo 3 djece fala dragom Allahu zdrave. Insallah imamo sad u planu dase konacno vjencamo seritski. Mismo to vec htjeli davno al sejtan neda sve danas sutra i tako nam prodjose tolike godine u zabludi. Hvala dragom Allahu da sam naisla na ovu stranicu i gledam da sto vise puta skrenem i pogledam sta ima novo. Puno togasam naucila sto nisam znala. Molim dragog Allaha dame uputi na pravi put ,na put onih kojima je dao svoje blagodati, a ne naput onih koji su zalutali. Hvala.

Odgovor:

Poštovana sestro,
Nije grijeh što se niste vjenčali „šerijatski“. Vaš brak je sasvim legalan brak i vaša djeca su sasvim legalna djeca iz legalnog braka. Ono što možda fali vašem braku a što niste ugovorili prilikom vjenčavanja pred matičarem jeste mehr-vjenčani dar. Mehr se daje ženi na ime dozvole spolnog i drugog vida naslađivanja. Davanje mehra je vadžib. Propisan je riječima Uzvišenog Allaha: “I draga srca ženama vjenčane darove njihove podajte!” (En-Nisa, 4) Poslanik s.a.v.s. je u hadisu rekao jednoj ženi: “Potraži nešto (za mehr), pa makar to bio i željezni prsten!” (Buhari i Muslim) Islamski pravnici smatraju da nije dozvoljeno imati intimni odnos prije nego se odredi visina mehra, svejedno bio on isplaćen odmah ili ostao dugom. (Istizkar, 16/67) Obzirom da do sada niste ugovarali mehr, dobro bi bilo da ga sada pred svjedocima dogovorite. Možete tu obavezu vašeg muža prema vama i na sudu ovjeriti i potvrditi. On je dužan da vam islplati mehr prema roku koji vas dvoje dogovorite.

Inače, jedina razlika između brakova sklopljenih pred imamom ili drugim učenim čovjekom i općinskim matičarem jeste u tome što općinski matičar ne uvrštava mehr kao uvjet sklapanja braka. Zbog toga smatram da se prilikom vjenčanja treba dogovoriti sa lokalnim matičarem o uvrštavanju mehra u ugovor o vjenčanju čime bi njegovo vjenčanje zamijenilo sva druga, i tajna i javna vjenčanja od strane ljudi iza kojih zakon ne stoji. Samo na ovaj način ženi se može garantovati njena prava na izdržavanje, mehr, nasljedstvo itd.

Hfz. Mr. Senaid Zajimovic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta