Odgovori

Kakva budućnost čeka muslimane?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selamu alejkum,

Imam jedno pitanje koje, nadam se, nece iziskivati kompleksan odgovor. Naime, znam za hadis gdje se kaze da ce nas muslimana biti “koliko morske pjene” ali da ce nas neprijatelji napadati sa svih strana. Takodje sam cuo za znak sudnjeg dana da ce nastupiti veliki rat izmedju nas i jevreja i da ce oni porazeni. Ali cemo dva rata prije tog od njih izgubiti. Dalje, pominje se osvajanje Carigrada bez oruzja, vec samo uz tekbire, koje po nekima nije jos uslijedilo. Rusenje kabe nekim sitnim cijevima. Ali i osvajanje Rima… Itd, itd. Citajuci “Izmijeniti stanje” – Amr Halida i “Zasto su muslimani zaostali a drugi napredovali” – Emir Sekib Arslana uvidio sam neke od razloga nase nemoci (a Allah najbolje zna).

Ono sto me zanima je: da li ovi znaci sudnjeg dana i navedeni primjer iz hadisa Poslanika s.a.v.s. znace da do sudnjeg dana necemo povratiti onu moc i snagu koju smo imali za vrijeme Arapskog, Otomanskog carstva itd. i da ce nas neprijatelji stalno tlaciti???

Unaprijed Vam zahvaljujem.

Odgovor:

We alejkesselam,

Sve ono sto si spomenuo ili procitao u knjigama je ispravno. Sto se tice toga da li ce muslimani morati cekati sudnji dan kako bi povratili ponos, kazem slijedece: Allah subhaneh je obecao pomoci vjernike onoga trena kada promjenu stanje u kome se budu nalazili. Dokaz je ajet: ”Allah nece promjenuti stanje nekog naroda, dok oni ne promjenu ono sto se nalazi pri njima samima”(Er-Rad 12.ajet).

Mi bi smo na zalost da tapkamo u mjestu i da iz godine u godinu ponavljamo iste greske, a s druge strane ocekujemo Allahovu pomoc. Najprije smo duzni uciniti maksimum napora oko nasih ukucana, pokazati im kako na ispravan nacin Allaha da obozavaju da mu sirk ne cine, jer postoji mogucnost da Allah oprosti manje grijehe onome kome bude htio.

Zna se pouzdano da ce pred Sudnji dan Allah spustiti Isa a.s. koji ce vladati na Zemlji 7 godina. To ce biti doba potpune pravednosti, a o duzini tih godina Allah najbolje zna. Neprijatelji ce nas tlaciti sve do onoga trena dok nam bude preci i vazniji ovaj prolazni svijet u odnosu na onaj vjecni.

Sve dok se ne budemo vratili izvorima nase vjere i zajednickim snagama budemo koracali ka konacnoj pobjedi ne mozemo ocekivati napredak i prosperitet. Politika nasih neprijatelja jeste da nas zavade, a onda nad nama vladaju. Kada im onemogucimo da na terenu provode ovu taktiku i tehniku mozemo ocekivati svjetliju buducnost.. A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta