Odgovori

Kako da gledam na poteškoće na koje nailazim?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Poštovani,

ja sam poslao jedno pitanje u vezi ljubavi. Izvinjavam se što se nisam ovoga sjetio. Pa ako biste mi mogli odgovoriti:

Ja imam nekih poteškoća u nekim stvarima, pa su mi neki rekli da mi je to od Allaha džellešanuhu da svoje grijehove obrišem, a neki da me Allah džellešanuhu stavlja na kušnju. Zbog toga me zanima zbog čega se to dešava i da li te poteškoće zavise od mojih grijehova?
Hvala unaprijed na odgovoru.

Selam alejkum

Odgovor:

Postovani,

Ako Allah nekoga stavi na kusnju to s jedne strane moze da bude kao iskusenje i dokaz covjekove pokornosti prema Stvoritelju. Onaj ko bude iskusavan na ovome svijetu, imat ce manja iskusenja na onome svijetu. S druge strane oni koji cine grijehe ne treba da ih zavara to sto ne vide odmah posljedice tih grijeha. To se u strucnoj terminologiji naziva ISTIDRADZ, tj odgadjanje kazne za grijeh ne bi li insan se pokajao u sto kracem roku kako ne bi neko lose pomislio o STVORITELJU Allahu subhaneh, u smislu da nije svome ROBU dao dovoljno vakta da se pokaje.

Nasa duznost na ovome svijetu jeste da trazimo oprosta za znane i neznane pogreske. Poslanik a.s. koji je najodabraniji od ljudi cesto bi dugo stojao u namazu (iako znamo da je bio od onih kojima je Allah oprostio i prosle i buduce grijehe), pa bi na upit Aise r.a. “Zbog cega toliko dugo stoji u namazu?” odgovarao “Zar da ne budem zahvalan Allahov rob!?”

Nase teskoce u mnogome ovise o jacini nasega imana (stupnja vjerovanja i pokornosti). Ako budemo od onih koji su iskreni Allahovi robovi, tada sejtan ima vise posla oko nas, kako bi nas odvratio od cinjena dobrih djela. Ako smo na niskom stupnju imana, tada smo djelimicno odani Allahu, a djelimicno odani sejtanu, tako da smatramo da su nam i iskusenja manja.

One koji svo svoje vrijeme provode u nepokornosti Allahu, su u potpunosti odani sejtanu, pa smatraju da su im iskusenja manja. Zbog toga je za takve ovaj svijet DZENNET, jer nemaju predstave o halalu i haramu. Za vjernika je ovaj svijet svijet ustezanja, tegobe, borbe sa strastima i sejtanom, tako da je za njega DZEHENNEM. Pa neka svako za sebe pripreme mjesto konacnoga boravka.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta