Odgovori

Kako da se ponašam prema roditeljima koje obilazim nakon dugog odsustva od njih?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselemualejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu braco u Islamu!

Poslije saslusanog Dersa, kojeg ste odrzali u Svedskoj koji me je dojmio, hteo sam vam postaviti jedno kratko pitanje.

Insallah idem polovinom Februara u posjeti mojim roditeljima, bratu i sestri u Americi, 3 hefte… Ja ih sa ovim odlaskom vidjam posle 8 godina, postavljao sam Vizu i prije zu tu zemlju Cemeriku ali je nisam dobio.

Ja zivim u Njemackoj i idem tamo ih posjetiti sa mojom cerkicom. I Pitanje bi glasilo:

Kako se trebam ja ponijeti, sta bi mi bio prioritet uraditi prema mojim roditeljima, kako ispoljiti ili sakriti taj Jad koji me toliko mori da se toliko vremena nismo vidjeli?

Ja klanjam, Mati moja isto klanja ali Babo i brat ne klanjaju i ne vole kad im se prica o tome. Da vam ne bih puno duljio, mislim da znate sta osjecam i kako mi je, molim vas brate u Dinu i Islamu za hitan Savijet, a molim Uzvisenog da vas obilato nagradi samo kako to Uzviseni radi!

Odgovor:

We alejkumusSelam we rahmetullahi we berekatuh,

Najbolje je da budes blag i prijazan pri susretu s njima nakon dugoga odsustva od njih. Ako budes u prilici najbolje ces o islamu govoriti svojim djelima. Odprilike znas sta su od obicaja i zelja imali od ranije. Ako se ne mozes odmah sjetiti saznaj to indirektno od ostalih clanova rodbine i prijatelja pa im kupi neke simbolicne i prigodne poklone.

Budi osmjehnut i saburli, nastoj svaki vid eventualne provokacije okrenuti na salu i neki drugi dijalog. Budi poput onih koji su cinili dovu Allahu za rodbinu rijecima: “Allahu smiluj im se i uputi ih, doista su oni narod koji ne zna!”

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta