Odgovori

Planiranje poroda

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Eselamualejkum,

Ja i moja zena smo u braku 8 mjeseci. Elhamdulillah zivimo u islamu po sunetu. Ali imamo mali problem ona se boji ostati trudna zbog toga sto je tek dosla u drugu drzavu (katolicku) da zivi, ne poznaje jezik niti ista ovdje. Zeli prvo nauciti jezik. Da li ona smije odgađati trudnocu?

Allah s.w.t. vas nagradio.

Odgovor:

Ovo vaše pitanje tiče se planiranja poroda. Nema nikakve sumnje da je opstanak ljudske vrste prvi ili jedan od prvih ciljeva braka, jer opstanak vrste omogućuje se kontinuiranim rađanjem. Islam afirmativno i s naklonošću gleda na brojnost poroda, blagosiljajući muške i ženske potomke, međutim, kad za to postoje razumni razlozi i stvarna potreba, on muslimanu dopušta planiranje poroda.

U opravdane razloge za planiranje (odgađanje) poroda spada:
1. Opasnost po život ili zdravlje majke od trudnoće ili porođaja ako se ustanovi nalazom pouzdanog ljekara
2. Strah od zapadanja u tešku životnu situaciju koja može prouzrokovati i otežati situaciju i na vjerskom planu pa da se prikloni haramu i počini ono što je zabranjeno radi djece.
3. Bojazan za pogoršanje zdravlja djece ili pada njihova moralnog odgoja.
4. Šeriatski valjan razlog je i bojazan za dojenče od nove trudnoće i novog rođenčeta.

U ovim slučajevima dozvoljeno je odgađanje rađanja. Vi ćete procjeniti da li se nalazite u jednom od njih. U svakom slučaju, islam je dovoljno širok, i ima razumijevanja za ljude. Na vama je da se dogovorite i da na vrijeme započnete rađanje. Isto tako želio bih vas posavjetovati da ništa radikalno ne poduzimate prema svojoj hanumi. Tek je prošlo osam mjeseci od kako ste u braku. Dajte vremena svojoj suprugi da sama prevlada strahove koje trenutno osjeća. Nadati se da će i ona shvatiti da razlozi koje vam navodi su mizerni i nisu toliko značajni da bi se zbog njih razvlačilo sa tako značajnom ulogom rađanja.

Hfz. Mr. Senaid Zajimovic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta