Odgovori

Prisustvo muža kod žene dok ona rađa

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum braco,

imam posljedno pitanje. Kakav je stav da suprug bude kod svoje zene, kada ona radja djete? Moj muz govori, da nebih ni u slucaju bio svedok toga, jer se boji da cu mu se ja smuciti poslije toga i da mu necu vise biti privlacna. Mene je to malo uvrjedilo, jer imam osjecaj , da nece da mi pomogne kad mi bude najgore…

Prije toga nije bilo, da covjek bude prisutan porodu, danas je to vec “normalno”. Ja netrazim, da on gleda, kako se djete radja, vec jednostavno samo da bude kraj mene- ipak-ko ce drugi ako nece onaj skim mislis zivot provesti?

Unapred se zahvalujem, a to ne samo na mogucem odgovoru vec na ovoj jako informativnoj,interesantnoj stranici… da vas Allah nagradi za vas trud i kreativnost…

Odgovor:

Pitanja ove vrste spadaju u domen međusobnog dogovora supružnika. Ne postoji šeriatski stav po ovom pitanju, što znači da ako prisustvo muža porodu nešto znači suprugi, onda neka joj udovolji. Činjenica je da ženi na porodu treba neko ko joj je blizak i ko je tamo kako bi joj pomogao. Samo prisustvo voljene osobe može puno značiti. Možda prisustvo predstavlja zadovoljstvo i mužu. Rađanje djeteta svakako je izuzetan događaj. Zašto ne prisustvovati, ako takvo djelo pričinjava zadovoljstvo partnerima, posebno ako će ih ono još više zbližiti.

U osnovi u islamu su djela ovakve vrste dozvoljena sve dok se ne pojavi šeriatski stav o zabrani. Koliko znam, ne postoji kur’ansko-hadiski tekst koji zabranjuje prisustvo porodu. Međutim, ako vaš muž misli da bi njegovo prisustvo moglo imati loše posljedice po vaš brak, onda je bolje da ne bude prisutan za vrijeme poroda.

Hfz. Mr. Senaid Zajimovic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta