Tekstovi

6 stvari koje stvrdnjuju srce

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao o srcu: U tijelu je jedan dio, koji ako je zdrav, cijelo je tijelo zdravo, a ako je pokvaren, cijelo je tijelo pokvareno. To je srce. (Muslim)

Iz gornjeg hadisa je jasno da bi nam trebao biti prioritet da stalno provjeravamo svoja srca na tvrdoću. Allah kaže u Kur’anu: Zar je isti onaj čije je srce Allah učinio sklonim islamu, pa on slijedi svjetlo Gospodara svoga? Teško onima čija su srca neosjetljiva kad se spomene Allah, oni su u pravoj zabludi! (Ez-Zumer, 22.)

Kada su naša srca otvrdnula, postaje nam veoma teško obožavati Allaha. Čini se da je teško čak i klanjati minimum od pet dnevnih namaza. I što ga više ostavljamo u tom stanju, to nam postaje teže. Ne osjećamo ništa kada se uče Kur’anski ajeti, kada slušamo islamska predavanja ništa se ne dešava. Ništa nam ne dira srce.Ne plače nam se kad gledamo nesreće naše braće i sestara. I ako pustio svoje srce u ovom stanju dovoljno dugo, uskoro bi moglo postati mrtvo, neka nas Allah sačuva od takve nesreće.

Evo nekoliko stvari koje otvrdnuju srce:

  1. Grijesi

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: Kada vjernik počini grijeh, na njegovom srcu se pojavi crna mrlja. Ako se pokaje i odrekne se tog grijeha i traži oprost, njegovo srce će biti očišćeno. Ali ako se grijeh ponavlja, povećava, time se i crna mrlja povećava.“ (Ibn Madže) Što više grijeha netko počini, to srce postaje tvrđe i teže mu je stati sa činjenjem grijeha. Moramo se odmah pokajati i uputiti dovu za uputu.

  1. Pretjerano zbijanje šala i glupiranje

Nismo mrzovoljni pojedinci koji uvijek mršteći se gledaju ljude. Smijemo se i šalimo, ali uvijek trebamo zadržati umjerenost i ne raditi od sebe „klaunove“. Previše šale odvraća naša srca od svijesti o nevidljivom, od stvarnosti smrti i života izvan njega. Poslanik je rekao: Kad biste znali ono što ja znam, malo biste se smijali, a mnogo plakali.“ (Bukari)

  1. Pretjerano isprazno govorenje bez spominjanja Allaha

Poslanik je rekao: Ne upuštajte se u pretjeranu priču osim kada spominjete Allaha. Pretjerano pričanje bez spominjanja Allaha otvrdnjuje srce, a od Allaha su najdalje oni čija su srca tvrda.“ (Tirmizi)

  1. Prejedanje

Poslanik je rekao: Vjernik jede u jedno crijevo (zadovoljava se sa malo hrane), a kafir ili licemjer jede u sedam crijeva (jede previše). (Buhari) Kada nam je želudac preopterećen , teško se koncentrirati na srce. Previše jedenja slabi metabolizam našeg tijela, čini nas lijenima i također je preteča mnogih vrsta fizičkih bolesti. To je također manifestacija pohlepe i ljubavi prema dunjaluku .

  1. Zaokupljenost dunjalukom

O vjernici, neka vas imanja vaša i djeca vaša ne zabave od sjećanja na Allaha. A oni koji to učine, biće izgubljeni.“ (El-Munafikun, 9.) Sve što u ovom životu ima tendenciju da nam odvuče pažnju i zaokupi naše misli, ako ne budemo oprezni udaljit će nas od Allaha.

  1. Napuštanje sunneta

Postupci Allahovog Poslanika, pored onih obaveznih, najbolji su načini postizanja Allahovog zadovoljstva. Niko od nas ne poznaje Allaha bolje od Poslanika, a način na koji je obožavao Allaha je najbolji način. Napuštanje Poslanikovih postupaka je stoga znak nedostatka entuzijazma u nama i nedostatak ljubavi prema Poslaniku, alejhi selam. Allah je rekao:Nadmećite se da u Gospodara svoga zaslužite oprost i Džennet, prostran koliko su nebo i Zemlja prostrani, i pripremljen za one koji u Allaha i poslanike Njegove vjeruju. To je Allahova blagodat koju će dati onome kome On hoće; a u Allaha je blagodat velika. (El-Hadid, 21.)

Ako svakodnevno zapostavljamo sunnet , definitivno ne trčimo prema Allahu, možda pužemo kao puž.

Izvor: Razumjeti Kur’an

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta