Odgovori

U zavadi sam sa rodbinom, kako postupiti?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

We Eseellam alejkum brate.

Imam jedno pitanje u vezi svoje familije to jeste dalje familije i blize sa kojom sam u zavadi: Naime, – Rodica jedna sa kojom sam se zavadio, iz razloga sto je jedan dan sjedila u nasoj kuci i dotakla se teme mene i moje mame, kako ni sama nema djece niti se udavala iz razloga sto je ocu obecala na samrti da se nece udavati, kako bi mogla cuvati brata koji je Retardiran.

Nije ona nas ni cesto posjecivala, mozda jednom u dva mjeseca, a zvala bi samo jednom sedmicno. Taj dan, dok je pricala o meni, neznajuci da sam ja tu rekla je mojoj mami “Ti si odgojila, jednog buduceg alkoholicara, koji nepije ali ce se propiti.”

Izasao sam iz kuhinje i zavadjao se sa njom, do te mjere da sam je istjerao iz kuce, a prije toga sam je lijepo zamolio da mi mater nesikira, i negleda u buducnost, koju i sada vidim da nije istinita, a dogodila se prije dvije godine. Nepricam sa njom ni dan danas, i ako se ona pravi da nezna razlog zbog kojeg je nepodonosim, jednostavno ni tu tezinu rijeci.

– Tetak moj, koji mi je na sunetu bio kum, citavo vrijeme dok je radio sa mojim djedom, meni u djedovom odsustvu, punio je glavu meni o mom djedu kao jednoj nepostenoj osobi. Sve do jedan dan, kada sam nesto rekao didu i bas ga naljutio, a sto nisam trebao reci. Naravno svi su se zacudili “Odakle meni sve te neistine o didu!?” Pa sam ja priznao kako je tetak mi punio mozak i govorio kontra o djedu koji me je odrhanio i na fin put izveo. Naravno djedu sam se izvinio a tetkom se posvadjao, i ako moji roditelji nevjeruju da to je istina, odnosno da je to on pricao. Ni sa njim nepricam danas.

Znaci zanima me koliko sam ja, ovdje u pravu odnosno trebam li pruziti ruku im, ili cekati njih na to! Vjerujte puno sam uvreda pretrpio u tim danima, raskida sa rodbinskim vezama.

Lijep Sellam.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Budes li ti cekao od njih ruku pomirenja, pocekat ces dugo. Ali mi kao vjernici smo duzni da prastamo i budemo samilosni do granice kada sabur biva u pravome svjetlu, a nakon toga prelazi to vrijedjanje na stadij provokacije i bezobrazluka. Budi od onih koji ce drzati do svoga dostojanstva a nacine kako i na koji nacin ces to uspjeti ti sam moras odmjeriti i definisati nakon pregleda situacije na terenu.

Onaj ko ne bude milostiv nece se prema njimu biti milostivo. Niko u proslosti islam nije prihvatio vjeru ocjenjujuci je nasilnom ili nepravednom. Svi su vidjeli prosperitet i bolju buducnost ako budu vjernici.

Ja bih na tvome mjestu drzao do svoje licnosti. Sa onima koji zele lijepo sa mnom komunicirati nastavio bih a s drugima bih nacinio distance i sveo komunikaciju na minimum. Allah zna ko ce i kakav biti. U hadisu se kaze da ce biti onih koji ce raditi djela stanovnika Dzenneta i onda ce ih pred smrt preteci knjiga, pa ce uci u Vatru. A biti ce i onih koji ce ciniti losa djela pa ce ih preteci knjiga i pred smrt ce ih preteci knjiga pa ce uci u Dzennet.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta