Odgovori

Šta je žena dužna da pokrije od svog tijela?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Buduci da neke zene kad se udaju nose hidzab koji prekriva i lice i ruke (cijelo tijelo) mene interisira, da li je to pretjerano (presavrseno) jer u prijevodu Kur ana pise bas ovako: “O vjernici…ali ne pretjerujte. Allah ne voli one koji pretjeruju!”

Hvala na odgovorima i neka vas Allah nagradi! Selamu Alejkum!

Odgovor:

I jedna i druga skupina ucenjaka u vecini slucajeva uzima otprilike iste dokaze kako bi pojasnili nama o cemu se radi. Neki od ajeta su:

Sura: 24 [An-Nur (Svjetlost)],Ajet: 31

“A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muževima svojim, ili očevima svojim, ili očevima muževa svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muževa svojih, ili braći svojoj ili sinovima braće svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muškarcima kojima nisu potrebne žene, ili djeci koja još ne znaju koja su stidna mjesta žena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se čuo zveket nakita njihova koji pokrivaju. I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite.”

Ako je Allah subhaneh naredio spustanje vela preko grudi kako da to smatramo pretjerivanjem? Jedni su onda rekli neka od vrha glave preko lica spuste vela kako bi zastrli stidna mjesta. Dok drugi kazu neka se od njihovih ukrasa vidi onaj spoljasnji dio tj. ruke lice i sake.

A Allah kada govori o pretjerivanju sigurno ga je spomenuo u negativnom kontekstu poput ajeta koji nam naredjuje da se ne prejedamo jer Allah ne voli one koji pretjeruju.

Nama nisu uzor zene koje putem odredjenih olaksica ili nekih zamisljenih kratica zele uci u Dzennet. Allahova roba tj. Dzennet je veoma skup i mora se trudom, dobrim djelima i pokornoscu zasluziti, jer tamo su dvorci, rijeke od mlijeka i meda, hurije i vjecno uzivanje. Pa neka se za to trude trudbenici.

Svaki onaj ko bude na ustrb nekog propisa islama zelio neko olaksanje na ovome svijetu samo sebe zavarava, to se on odaziva sejtanu i njegovim vojskama koje vjernike navracaju na zlo, a na Sudnjem danu ce reci: Ja vas ne poznajem, samo sam vas pozvao a vi ste mi se odazvali. To ce biti doista najveca sramota i ponizenje koju ce dozivjeti nemarni.

Hvala na pitanjima i neka te Allah nagradi i ucvrsti na Pravome putu, amin!

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta