Odgovori

Kako da postupim kod posjete ginekologa?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam Alejkum,

ja sam u 4. mj. trudnoce i do sada sam usjpjela naci doktorice koje su me pregledale, i kod vadjenja krvi sam trazila da mi medicinska sestra vadi krv umjesto muskarca, koji je bio slobodan…

Sada imam problem sa ultrazvukom (to je pregled “samo” trbuha sa aparatom) u principu bez dodira ruku. Ima jedna doktorica koja radi, ali je nju tesko dobiti. Zanima me koliko je “odobreno” da u kao u mojem slucaju trudnoce, muski doktori izvrse odredjene pretrage odnosno kako je sa samim porodom. Posto kod nas u bolnici ima samo jedna doktorica, a tesko je znati tocno kada ce biti trudovi. I u bolnici setaju i doktori i neke posebne intime u bolnicama nema.

Moram pored svega reci da sam pokrivena ( jedina u gradu) i da zivim u HR u dijelu sa jako malo muslimana.

Molim Vas za brz odgovor, posto su pretrage u toku. Neka Vas Allah swt nagradi za brz odgovor.

Selam Alejkum

Odgovor:

Muslimanu nije haram raditi kao ginekolog zato što ginekolog treba i muškarcima kao i ženama, mada žene vjerovatno češće posjećuju ginekologa. Budući da ima i muških pacijenata kojima je potreban ginekolog, bavljenje ovim poslom od strane muškaraca kao i od strane žena spada u tzv. fardi-kifaje (solidarne) dužnosti. Drugo je pitanje kako organizirati prijem i pregled pacijenata. Dužnost je muslimana, ako mu treba ginekolog, da insistira da ga pregleda ginekolog muškarac, a muslimanku ginekolog žena.

Ako to nije moguće, zbog nedostatka kadrova ili nekih vanrednih okolnosti, nema smetnje da se, u granicama nužnog, obavi pregled i od strane ljekara suprotnog pola, jer Allah nikoga ne opterećuje osim onoliko koliko je u stanju podnijeti. Budući da među pacijentima kojima je potreban ginekološki pregled ima znatno više žena, to bi se za ovo zanimanje žene trebale opredjeljivati više nego muškarci.

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta