Odgovori

Kćerka mi se udala za pravoslavca, da li da nastavim ili da raskinem odnose sa njom?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum braco neka te bog nagradi/

Imam pitanje za tebe.
Muslimanka sam hvala allahu dz.s.
Klanjam pet dnevna namaza Bog neka nas nagradi sve…
Kcerka mi se od oktobra mjeseca udala ne nasom zeljom za pravoslavca i ocekuje dijete.
Da li ja kao majka i moji ukucani treba da raskinemo odnose sa njom dok zivi sa nevjernikom, ili da prihvatimo svoje dijete. Imam dilemu neznam kako postupiti.
Molim razjasnjenje, ovog nimalo prijatnog i nemilog dogadjaja.

Odgovor:

Muslimanki nije uopće dopušteno udati se za nevjernika, na osnovu riječi Uzvišenog Allaha: ”One nisu njima dopuštene, niti su oni njima dopušteni.” (El-Mumtehine, 10)

Uzvišeni još kaže: ”Ne udajite vjernice za mnogobošce dok ne postanu vjernici.” (El-Bekara, 221)

Ako nevjernik primi islam i lijepo ga primijeni, to je dopušteno. Međutim, prije samog sklapanja braka neophodno ga je provjeriti u vezi redovnog obavljanja namaza, posta i ostalih ibadeta, poznavanja Kur’ana i propisa u njemu, ostavljanja alkohola i svih zabranjenih djela i promjene vjere u ličnim dokumentima. Nakon što primi islam, neophodno je pričekati dovoljno vremena u kojem bi se obistinilo njegovo primanje islama kako ne bi upotrijebio islam kao varku samo da bi se oženio, a zatim, nakon ženidbe, ponovo se vratio svojoj vjeri. Ako bi tako postupio, dužnost ga je pogubiti, na osnovu riječi Vjerovjesnika, s.a.v.s.: ”Ubijte onoga ko promijeni svoju vjeru!”

Šejh Ibn-Džibrin
(Fetve o ženskim pitanjima- sakupio Muhammed el-Musnid 122 str. )

Ti kao majka si napravila propust kada nisi na vrijeme otkrila i kontrolisala dijete kako ne bi došla u sadašnju situaciju. Smatram da nema mudrosti u tome da je sada svi ostavite. Treba da joj sada budete pri ruci kao iskrena podrška kako bi smogla hrabrosti i snage da ustraje i opstane prisebna do konačne odluke. Najprije sjedi sa zetom i s njom. Razgovaraj s njom o tome dal je ona uistinu svojevoljno prihvatila da promjeni svoju vjeru ili je na to primorana. Ako je primorana tada se po kratkom postupku razvodi od tog čovjeka. Ako je svojevoljno pristala, onda je samo podsjeti na prolaznost ovoga svijeta i pitaj je kao majku da li bi željela da je čitav život dijete proklinje radi pogrešnoga odabira u životu.

Ako i dalje bude željela život sa inovjercem, onda je napustite kako bi joj tim činom pokazali vaše neslaganje s njenom samovoljom. Ali neka zna da jedini i istinski prijatelj može biti samo onaj ko je bio spreman odricati se tople postelje i mnogo sahata lijepoga sna kako bi ona opstala, ojačala i postala odrasla osoba.

A Allah njabolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta