Odgovori

Poteškoće na koje nailazim nakon smrti moga muža

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum,

ineresuje me zasto se moja i muzeva rodbina okrenula protiv mene i moje djece otkad mi je muz umro i da li ce biti pitani, pred Allahom za ovo sto rade… nista mi nisu pomogli a u kur’anu pise ko jetimu pomogne i udovici Allah ce im pomoc na drugom svetu, a ja se sama borim za svoju djecu da li cu biti nagradjena od Allaha… muslimanka sam al ne klanjam, osecam se vrlo tuzno ostala sam mlada udovica ne znam vise sta da radim da bih uspela u ovoj velikoj tugi, ja i moja djeca koji jos ne mogu da prebole babu svog…

Dajte mi neki savet i odgovor.

Allah vas nagradio..

Odgovor:

Kao prvo, vaša djeca su u srodstvu sa porodicom vašeg muža i samim tim oni imaju pravo ali i dužnost da se brinu o njima, kao i da ih posjećuju, da im se raduju i da uživaju u njihovom društvu i pažnji. Vi nemate pravo da im to branite.

Ne znam zašto su se, kako vi kažete, okrenuli protiv vas i vaše djece. Oni vas tebaju pomagati ukoliko su u mogućnosti, a velike su nagrade obećane onima koji se brinu o jetimima. Prije svega rodbina ih treba materijalno pomagati. U Kur’anu su jetimi spomenuti na 18 mjesta. U redoslijedu svih naših društvenih obaveza jetimi su na četvrtom mjestu. Uzvišeni Allah je rekao: „… i nemojte obožavati nikoga drugog osim Allaha, činite dobročinstvo prema roditeljima, rodbini i jetimima…“ Pri tome posebno se treba čuvati imetka jetima koji se ne smije otuđivati. Allah kaže: „I jetima ne ucvili“. Dakle, njegovi rođaci i sa vaše i sa, rahmetli, babine strane bi trebali da se brinu o jetimima. Zašto to ne rade, trebalo bi ih pitati i sa njima o tome razgovarati. Možda nisu ni svjesni te obaveze. Ako i nakon razgovora i upozorenja ne budu izvršavali svoju obavezu, oni će za nju odgovarati Uzvišenom Allahu. U tom slučaju vi se još čvršće prihvatite brige o svojoj djeci i borite se da ih izvedete na pravi put. A Allah neće jetime ostaviti same. On se brine o njima.

Molim Allaha da vam pomogne u odgoju vaše djece i da vam podari strpljivosti i snage da uspijete u odgoju. Allah će vas za to nagraditi.

Dobro bi bilo da počnete što prije klanjati kako bi zaista postigli nagradu koju je Allah obećao onome ko se brine o jetimima. Namaz je prvo za što ćete biti pitani na Sudnjem danu. Ako namaz bude uredu, biće i ostala djela. Ako namaz ne bude bio uredu, neće ni ostala djela. Malo je smiješno to što pitate hoće li oni zbog svoje nepažnje biti kažnjeni, a ne pitate se hoćete li vi biti kažnjeni zbog neobavljanja namaza. Drago mi je što ponosno ističete da ste muslimanka. Zato, dodajte toj svojoj pripadnosti namaz, kako biste zaokružili svoj islamski identitet.

Ja znam da vi ulažete veliki trud. Potrebna vam je velika strpljivost i hrabrost. Ako vam je teško, možda biste trebali razmišljati i o braku. Zašto ne?

Hfz. Mr. Senaid Zajimovic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta