Odgovori

Moja drugarica ima ružne navike, psuje itd. kako da postupim?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Imam kolegicu, mati joj je nasa, a za oca ne zna. Odgojijo je njezin ocuh, ona ga smatra za ocem jer je podigo od malih nogu. Vise puta je cudnem kako opsuje Allaha dz.s. i sve ˝svetce˝ naravno da joj ja kazem nek ne psuje jer je ceka velika kazna na onome svijetu, ne zeli da me poslusa…

Vjerujem da je tesko ako se naviknes da govoris tako ruzne i grube rijeci da se odviknes, ali njoj nista ne pomaze. Otac joj pije, mati takodje uz neka velika slavlja pa se zajedno opijaju. Vise puta sam je pozvala da odemo zajedno na mezarluk pa da proucimo Fatihu za nas narod, uvijek ima neki izgovor kako nemere, kako mora prvo da roditelje pita za takvo nesto, kako mora da uci za skolu.

Znam da kad proucis El-Fatihu umrlome da ucinis dobro dijelo, bojim se Allahove kazne, zato zelim da cinim dobra dijela. Izgleda da ona nije svjestna toga, ili ne zeli da bude. Njezin joj ocuh nista neda, da ucini bez njegove dozvole. Ne zelim da idem u njezinu kucu jer kad godic spomenem u vezi Islama nesto kaze de tise da ne bi babo cuo.

Pricala mi je kako je bilo ˝napravito˝ njezinim roditeljima da se rastanu, da u kuci vlada svadja i tako slicno…. Mislim da je tudi najvise kriv alkohol, koji razdvaja familiju, i cine jih nesretnima. Sada mene zanima kako da je uputim na pravi put, mada znam da tu nemogu puno da pomognem, jer Allah je taj koji upuciva ljude na pravi put, kad i kako on hoce. Neke kad dodju do bolescine, do smrti u familiji… a neke cak ni tada ne sretne pamet.

Hvala za odgovor, da Vas Allah nagradi

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Ti moras najprije krenuti od sebe pa popraviti eventualne prijestupe prema Allahu subhaneh. Nakon toga mozes u svojim namazima i dovama da se sjetis prijateljice i da Allaha zamolis da joj osvjetli srce svjetlom upute i imana. Ako budes iskrena u dovama i nakanama, sigurno nece Allahova pomoc izostati. Povremeno kada ti se ukaze prilika daruj joj knjigu, cd ili kasetu sa poucnim islamskim sadrzajima neka joj se nadju pri ruci.

Svojim djelima, postupcima i ponasanjem najbolje cemo demonstrirati islam i njegove vrijednosti, a Allah upucuje koga hoce.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta