Odgovori

Uznemiravanje drugih?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selamun alejkum

Kako postupiti prema osobi koja nosi hidzab ,trudi se da joj djeca malodobna nauce KUR’ANSKE sure napamet i zaplace kad joj svoju nevolju ispricas al svojim jezikom i nekim svojim djelima uznemirava vjernike toliko da se vjernica razboli od njenih rijeci i kad je opomene za to ona kaze :”ako ja toliko ne valjam a ti nadji sebi drugu pa se druzi.

Ne prihvata nasihat ne zeli da joj se ukaze na pogreske Sebe smatra pravednom.Neznam da li je shvatila da su se ashabi obavezivali prilikom prisege da ce nasihatit jedan drugog. Molim Allaha dz.s. da te ucini sevepom da ona shvati da koga namaz ne udalji od losih dijela jos vise ga udalji od Allaha Dz.s.Allah te nagradio svakim dobrom.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Belaj je sto su mnogi prihvatili propise islama, ali duboko u svojim prsima posjeduju korijene iz doba dzahilijjeta(neznanja). Lijepo je da insan zaplace dok uci kuran jer: “oko koje bude plakalo iz straha od Allaha subhaneh, vatra nece prziti“ (hadis).Medjutim ako taj plac bude radi ljudi,ili neke dunjalucke koristi,onda se tesko takvom ucacu.

Od edeba nije da se bilo ko vrijedja ili uznemirava na bilo koji nacin.Posebno to ne treba ciniti pred drugima ili u drustvu. Znajte dobro da po hadisu:”Onaj ko prikrije neciju sramotu na dunjaluku,Allah ce prikrit njegovu sramotu na Sudnjem Danu“.

Omer r.a. imao je obicaj reci:”Vjernik je vjerniku ogledalo“, tj.ja nisam u mogucnosti da sagledam sve svoje nedostatke,ali zato je tu moj brat/sestra u vjeri koji ce mi priteci u pomoc i upozorit me na moje pogreske i propuste.

Svako ko misli da sve zna, stavlja sebe u polozaj meleka koje je Allah odabrao da budu bezgresni, ili da mu ne treba savjet, neka se ugleda na generacije ashaba i tabiina koji su opominjali jedni druge i samo tako mogli koracati naprijed i savladavat prepreke na Putu Istine.

Ako je Allah definisao namaz kao: “lijek putem kojeg insan bi trebao da se kloni ruznih i nevaljalih postupaka”, onda se treba svaki klanjac zapitat: Sta je s njim i njegovim namazom(tj.ispravnoscu i skrusenoscu u tom ibadetu)??
A Allah najbolje zna!

Na pitanje odgovorio: prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta