Odgovori

Hanefijski mezheb i zikr nakon namaza

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum.

Ja slijedim Hanefijski mezheb inša-Allah, ali nisam siguran u vezi nekih stvari pri obavljanju namaza. Prvo bih volio znati da li se po hanefijskom mezhebu zikr obavlja poslije farza ili na kraju cijelog namaza (sa sunetima)?

Interesuje me i to da li se potire lice poslije dove ili ne?

I jos, da li se uci “subhane rabbike rabbil izzeti” između sunneta i farza kao sto je to u Bosni obicaj, pa poslije toga ucimo fatihu i tek onda ikamet.

Da vas Allah nagradi za ovu stranicu,

Selam alejkum.

Odgovor:

Najbolje je da potrazis u islamskim ducanima ili knjizarama knjigu pod nazivom HANEFIJSKI FIKH. U poglavlju o namazima naci ces poglavlje koje kaze “farz nakon obaveznoga namaza”. Mi svi znamo da nam je Allah strogo naredio farze, pa bi u skladu s time trebali obavljali zikir nakon farza. Drugi dokaz su dva dnevna namaza sabah i ikindija koji nemaju dodatnih sunneta nakon klanjanoga farza. Svi tada zikr cine i nikome to ne smeta. Ako bismo zauzeli stav da treba da zikir bude nakon sunneta onda bismo morali uvesti dodatne nafile (a to je haram) da bismo zadovoljili tu praksu.

Zalosno je to sto u pojedinim podrucjima nase domovine daje se prednost adetu (obicaju, koji moze biti tacan i dobar nekada, a nekada moze biti izmisljen, u odnosu na ispravne tekstove islamskih ucnejaka u kojima su u detalje pojasnili kako i na koji nacin je klanjao Poslanik a.s.i vrli ashabi.)

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta