Tekstovi

7 stvari koje te sprečavaju da budeš sretan/na

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Da li bivamo nagrađeni za dobra djela samo na ahiretu ili već i na ovom svijetu? Odgovor je u Kur’anu: Onome ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život i doista ćemo ih nagraditi boljom nagradom nego što su zaslužili.” (16:97)

Postoji nagradi i na ovom svijetu, a ona se zove “ugodan život”. Međutim, šta je zapravo taj “ugodan život”? Takav život uključuje osjećaj smirenosti i zadovoljstva u svim aspektima ovog prolaznog života. Da li se osjećaš nesretno više nego sretno? Zapravo najvažnije, da li znaš zašto se osjećaš tako? U nastavku ćemo govoriti o 12 stvari kojih se trebaš osloboditi ukoliko želiš da se osjećaš i živiš sretno.

  1. Odustani od želje da sve kontrolišeš

Da li si osoba koja stalno želi držati sve pod kontrolom i ukoliko nije tako onda se osjećaš uznemireno? Iskreno povjeri svoje planove Allahu dž.š., uradi onoliko koliko je do tebe i tvojih mogućnosti, a zatim se pouzdaj da će ti Gospodar dati najbolje rezultate.

Motivacija: On je Gospodar istoka i zapada, nema boga osim Njega, i Njega uzmi za zaštitnika!” (73:9)

  1. Odustani od žaljenja

Kupovina je bila preskupa. Vrijeme je pretoplo. Djeca su previše zamorna. Kada i kome je žaljenje pomoglo? Da li će žaljenje drugima ili samom sebi učiniti da se osjećaš posebno? Situacija nas čini nesretnim samo ukoliko joj mi to dopustimo.

Motivacija: „Gledajte u one koji su ispod vas, a nemojte gledati u one koji su iznad vas, pa da izgubite blagodati koje su vam darivane.“ [Muslim, 2963]

  1. Odustani od želje da uvijek budeš u pravu

Da li želiš da si uvijek u pravu, čak i onda kada će ta tvoja želja prerasti u svađu? To je trenutak kada tvoj nefs (ego) govori. Šta je važnije, biti u pravu ili biti ljubazan?

Motivacija: „Ja garantujem kuću u podnožju Dženneta onom ko ostavi raspravu pa makar bio u pravu, garantujem kuću u sredini Dženneta onom ko ostavi laž pa makar bilo u šali i garantujem kuću u najvišem dijelu Dženneta onom ko uljepša svoje ponašanje.“ (Ebu Davud, 4776 i Tirmizi, 2061, hasen )

  1. Odustani od kritikovanja drugih

Kakve su tvoje stvarne namjere kada kritikuješ druge? Da li to radiš u ime Allaha ili zbog svoje reputacije?

Motivacija: Reci robovima Mojim da govore samo lijepe riječi: – jer bi šejtan mogao posijati neprijateljstvo među njima, šejtan je, doista, čovjekov otvoreni neprijatelj.“ (El – Isra, 53)

  1. Odustani od prebacivanja krivice na druge

“On je kriv. Ona je kriva. Nisam ja.” Da li uočavaš da uvijek kriviš druge za ono što ti se ne sviđa u vlastitom životu? Prestani stavljati svoje raspoloženje i sreću u ruke drugih i preuzmi odgovornost za sebe!

Motivacija: ”Ko čini dobro, u svoju korist čini, a ko radi zlo, na svoju štetu radi. – A Gospodar tvoj nije nepravedan prema robovima Svojim.” (41:46)

  1. Odustani od želje da impresioniraš druge

Nemoj biti nešto što nisi. Želja za impresioniranjem drugih donosi stres, dok želja za impresioniranjem Allaha dž.š. donosi sreću i sigurnostu u budućem životu, insallah.

Motivacija: Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem:  Prvi sa kojim će se potpaliti vatra na Sudnjem Danu je čovjek koji pogine kao šehid! Bit će doveden i upoznat sa blagodatima koje će mu biti darovane: „Sjećaš li se Mojih blagodati prema tebi-reći će mu Uzvišeni Gospodar. „Šta si radi sa njima“? Tada će čovjek reći: „Borio sam se radi tebe dok nisam ubijen“! Tada će mu Uzvišeni reći: „Lažeš, borio si se da bi bilo rečeno kako si hrabar i rečeno je“! Zatim će biti vučen licem po tlu i strovaljen u Džehennem.

Drugi čovjek je onaj koji je učio nauku, podučavao druge i učio Kur’an. Bit će doveden i upoznat sa blagodatima koje će mu biti darovane: „Sjećaš li se Mojih blagodati prema tebi-reći će mu Uzvišeni Gospodar. „Šta si radio sa njima“? On će reći: „Allahu moj, učio sam nauku u Tvoje ime i podučavao sam druge Kur’anu u Tvoje ime“! Allah Uzvišeni će reći: „Lažeš, učio si da bi bilo rečeno da si učenjak, pa zar to nije rečeno! I učio si Kur’an da bi bilo rečeno da si učač, pa zar to već nije rečeno“. Zatim će biti vučen licem po tlu i strovaljen u Džehennem.

Treći je čovjek kome je Allah dao prostranstvo i darovao mu veliki imetak-on je djelio kako je htio. Bit će doveden i upoznat sa blagodatima koje će mu biti darovane: „Sjećaš li se Mojih blagodati prema tebi-reći će mu Uzvišeni Gospodar. „Šta si radio sa njima“? On će reći: „Moj Gospodaru, nisam ostavio nijedno mjesto na kojem Ti voliš da bude udjeljeno, a da nisam udjelio radi Tebe“. Uzvišeni će reći: „Lažeš, dijelio si da bi se govorilo da si plemenit pa je rečeno“. Poslanik zatim reče: „Ovom trojicom će biti potpaljena džehennemska vatra na Sudnjem Danu“. (Hadis bilježi imam Muslim)

  1. Pusti svoje strahove

 “Šta ako osiromašim, šta ako se razbolim, šta ako me moj supružnik napusti?”. Strah je samo iluzija. Zaista ćeš osjećati veću sreću onda kada pustiš svoje strahove i kada se počneš bojati samo Allaha dž.š.

Motivacija: To vas je samo šejtan plašio pristalicama svojim, i ne bojte ih se, a bojte se Mene, ako ste vjernici!”(3:175)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta