Tekstovi

Iskoristi svoju mladost

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Mladost igra veliku ulogu u životu čovjeka. To je vrijeme kada su energija i intelekt na najvećoj razini. Veliki broj individua veruje da je samo starost namjenjena za vjeru i ibadet,a mladost za uživanje i naslađivanje dunjalučkim slastima, što je naravno veoma pogrešno shvatanje. Mladost je period kada se insan treba posebno i temeljito posvetit vjeri i ibadetu Uzvišenom pokusavajući izvršavati što više vjerskih propisa, a klonuti se njegovih zabrana.

Najbolje savjete možemo uzeti od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, iz njegovih hadisa koje su zabilježili njegovi ashabi r.a..

  1. Ne gubi uzalud svoje vrijeme

U vremenu kada je internet postao mač sa dvije oštrice mi se moramo truditi da iz njega izvučemo ono najbolje i samo korisno. Putem društvenih mreža možemo zaraditi mnogo dobrih djela i sevapa pozivajući ljude u islam i navodeći muslimane da rade dobra djela za koja ćemo i mi sami imati nagradu prema hadisu Allahovog Poslanika a.s. , ali također moramo biti pažljivi da nas internet i društvene mreže ne uvuku u vir gubljenja vremena i besposličarenja i na kraju činjenja nečega lošeg što bi moglo navesti i druge da čine to loše djelo našim sebebom.

  1. Iskoristi prednost 5 stvari

Ne uzimajmo Allahove blagodati zdravo za gotovo. Ono što je naš zadatak jeste da ih koristimo da bi Mu se što više približili i bili pokorni kroz slijeđenje Njegovih uputa i uputa Njegova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je rekao u hadisu koji prenosu Ebu Zerr r.a. : “O Ebu Zerre, iskoristi ovih 5 stvari prije nego dođe drugih 5. Iskoristi svoju mladost prije starosti, zdravlje prije bolesti, bogastvo prije siromaštva, slobodno vrijeme prije zauzetosti i svoj život prije smrti.

  1. Budi na ovom svijetu kao putnik prolaznik

Dunjaluk je mjesto gdje nas je Allah ,subhanehu we te’ala, postavio da bi nas ispitao ko će bolje postupati, ko će položiti test i spasiti se vatre i zaraditi vječno uživanje u Džennetskim baštama. Vjernik će istinsku sreću doživjeti tek onda kada ode s ovog svijeta u vječnost. Kaže Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem: “Ovaj svijet je kao zatvor za vjernika, a Džennet za nevjernika“. Iz ovog hadisa možemo vidjeti kako se jedan musliman treba ophoditi prema dunjaluku i životu na njemu, kako treba da strijemi da ga provede u pokornosti Allahu i da stekne Njegovo zadovoljstvo i na posljetku da se vrati u okrilje Njegove vječne milosti.

Prihvatimo ove savjete odmah danas, ne čekajmo sutra. Koristimo svoje vrijeme pametno i pokušajmo da postanemo što idealniji muslimani u svim sferama života.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta