Tekstovi

Obriši suze…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Koliko često si natopio/la suzama svoj jastuk zbog priča koje se šire o tebi? Koliko te duša boli zbog pakosti drugih ljudi? Nekada si možda nekima od njih iskreno dao/la svoje srce, a oni su ti ga duboko i podmuklo ranili. Zatim im to nije bilo dovoljno, pa su udarili na tvoju čast i tvoje dostojanstvo. Ne brini, ne mogu ti nauditi. U tminama mrkle noći, u samoći- njih savjest izjeda. Čak i napadi na tebe, pokušaji su da pobjegnu od sebe, od svoje savjesti. Time što te optužuju, ocrnjuju, vrijeđaju, oni zapravo prebacuju fokus sa sebe na tebe. Vjeruj mi, lakše im je tako. U protivnom, možda bi mogli shvatiti svoju krivicu i preuzeti odgovornost na sebe. Ali, to nije za kukavice. To je samo za hrabre.

Sjeti se. Zar najbolji ljudi nisu podnosili najviše uvreda? Zar o njima najviše nisu pričali? Ko? Oni koji su im činili ili učinili zulum, i oni čija srca nisu mogla podnijeti njihove blagodati poslanstva.

Sjeti se. Da je žena Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, Aiša r.a., bila potvorena za blud. Mnogi su jedva dočekali tu glasinu, pa su je nepromišljeno širili i njome svoje jezike ukaljali. A kako im samo Uzvišeni prijeti u suri An-Nur! Njoj nisu mogli nauditi, jer Allah je taj koji uvijek zna istinu i koji će istinu iznijeti na vidjelo, prije ili kasnije.

Sjeti se. Da su ti isti proširili vijesti o Ibrahimu, sinu Poslanika Muhmmeda, sallallahu alejhi ve sellem. Govorili su da on nije njegov sin, već da je sin roba. Toliko su bili uporni, da su čak i Poslanika bacili u brige, sve dok mu se Džibril nije obratio riječima: „Oče Ibrahimov.“

Sjeti se. Da su najboljeg čovjeka koji je Zemljom hodio, Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, nazivali luđakom, sihirbazom, pjesnikom… Sjeti se da su ga vrijeđali, ismijavali i o njemu se sašaptavali. A sjeti se i da mu nisu mogli time ni koliko trun nauditi.

Sjeti se da su Merjemu, majku Isaovu a.s., za blud potvorili. Vrijeđali je, ismijavali. A ona je jedina žena dunjaluka čije ime je spomenuto u Kur’anu. I čak jedna cijela sura se zove njenim imenom. Kome Uzvišeni čuva spomen, niko mu ga pokvariti ne može.

Sjeti se. Da su Jusufa a.s. braća u bunar bacila. Iako im on nikada zulum nije učinio, godinama poslije oni su ga potvorili za krađu. Šta li u tim dušama ima toliko- da svoju grižnju savjest liječe spomenom drugih po zlu?

Allah Uzvišeni u Kur’anu kaže da nije poslao niti jednog Poslanika a da za njega nisu rekli da je sihirbaz ili luđak. A gdje si ti, da o tebi zlo ne govore?
___________________

Svaku ružnu riječ koju čuješ o sebi, svaku uvredu ili potvoru, shvati kao iskušenje kojim te Milostivi čisti od grijeha i kojim ti povećava stepene na ovom i budućem svijetu. Možda danas misliš da je to zlo za tebe. Ali, onog Dana kada se računi budu poravnavali, biti ćeš više nego ikada zahvalan/na Allahu na dobrim djelima koja će ti doći, ili na lošim koja će od tebe otići. Zamisli Dan u kojem samo jedno dobro djelo više može biti spas, ili jedno loše propast. Zamisli Dan u kojem će sve istine izaći na vidjelo, sve laži biti uništene i svi računi poravnati.

Obriši suze. I ne brini. Doći će Dan u kojem će tvoju tugu zamijeniti radost… Dan u kojem će svako dobročinstvo Uzvišeni višestruko naplatiti. Ali i svaki zulum žestoko kazniti. Obriši suze. I ne brini. Ničiji jezik ne može ukaljati tvoju čast i tvoje mjesto kod Allaha. A zar je išta više osim toga bitno? On te zna najbolje, On zna sve o tebi i njima. Zato, prepusti i sebe i njih Allahu.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta