Tekstovi

Fitna (smutnja)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Dunjaluk je sam po sebi fitna. Njegovi ukrasi mame, a njegove blagodati, sve osim rijetkih, odvraćaju od Uzvišenog Allaha. Često čovjek nije ni svjestan koliko ga imetak, porodica, položaj, ugled… mogu odvratiti od sjećanja na Allaha, uskratiti mu osjećaj istinske sreće ili ga odvratiti od namaza, Kur’ana i ostalih djela koja su ključ istinske sreće na dunjaluku i Ahiretu. Često se prepusti užitku na ovom svijetu, a da potpuno zaboravi šta su cilj i svrha njegovog života na njemu. Njegov iman postepeno slabi, a slast u činjenju dobrih djela se gubi. Skrivena tuga, izgubljenost i nesreća- dovode ga na kraju do očaja i depresije. Uzvišeni Allah u Kur’anu kaže:

Imanja vaša i djeca vaša samo su iskušenje, a u Allaha je nagrada velika.“ (sura Et-Tegabun, 15)

O vjernici, neka vas imanja vaša i djeca vaša ne zabave od sjećanja na Allaha. A oni koji to učine, bit će izgubljeni.(sura El-Munafikun, 9)
________________

Priroda čovjeka jeste takva da ga ono što voli i što posjeduje čini sretnim. A sreću često ne umije kontrolisati. Zbog toga, Allah robovima šalje opomene tako što im uskraćuje blagodati i upozorava ih da ono što posjeduju nije samo po sebi smisao i sreća. Sreća je tek onda kada su blagodati sredstvo putem kojeg se približavamo Allahu, i kada Njemu uvijek dajemo prednost nad njima.

Poznajem slučajeve gdje je, na primjer, supruga mnogo voljela muža. Ženska ljubav je učinila da njegovo zadovoljstvo bude ispred Allahovog. Da prvo trči njemu ugoditi a tek onda dužnosti prema Gospodaru ispuniti. I svaki put- ta ljubav je tragično završavala. A povrh svega, muževi su takvim ženama bili nezahvalni i poricali su njihovu dobrotu. Isti slučaj je i sa muževima koji su suprugama davali prednost nad svojim dužnostima prema Gospodaru.

Također sam svjedočila i neograničenu ljubav roditelja prema djetetu. Vjerovali ili ne, uglavnom im baš to dijete bude nezahvalno, ili im donese najviše nevolja u životu. Zato, uvijek moramo davati prednost Allahu, našim dužnostima prema Njemu- a tek onda sve blagodati ovog svijeta doživljavati kao Njegov dar i prečicu do Njegove milosti.

Isto tako, stalna zahvalnost Allahu na blagodatima, podsjeća nas na Njega. Moramo znati poredati prioritete. Biti dobra supruga ali nikada staviti zadovoljstvo muža ispred Allahovog. Biti dobar suprug, ali nikada ne staviti suprugu ispred Allaha i Njegovog propisa. Biti dobar roditelj, ali nikada ne staviti dijete ispred Allaha. Imati imetak, ali mu ne robovati. Već robovati Onom koji je to sve darovao i koji to sve isto tako u samo jednom treptaju oka može oduzeti. Onda kada On bude ljubomoran. Jer, ko to ima pravo da nam bude ispred Njega?
_____________________

Šta ćemo ako on ili ona odu iz našeg života a mi zbog njih zapostavili odnos prema Allahu?

Šta ćemo ako nam sutra dijete okrene leđa, a mi zbog njega zapostavili svoju pokornost Njemu?

Šta ćemo ako izgubimo imetak, a on nas odvratio od sjećanja na Njega?

Tuga, očaj i izgubljenost. Ali, niti jedan gubitak nije strašan, ukoliko bude sebeb našeg povratka Allahu. Čak je blagodat.

Pored ove, postoje i druge fitne ili smutnje kojima je izložen svaki vjernik. Smutnja grijeha, rata, nepravde, nereda. Od ovih smutnji čovjek se najlakše može zaštititi vjerom u Allaha, pouzdanjem u Njega, izvršavanjem Njegovih propisa i dovom. Jedna od posebnih dova jeste sadržana u suri Junus. U toj suri, Musa a.s. je preporučio svome narodu oslanjanje na Allaha ako su vjernici. Nakon toga slijedi njihova dova:

فَقَالُواْ عَلَى ٱللَّهِ تَوَكَّلۡنَا رَبَّنَا لَا تَجۡعَلۡنَا فِتۡنَةٗ لِّلۡقَوۡمِ ٱلظَّـٰلِمِينَ
وَنَجِّنَا بِرَحۡمَتِكَ مِنَ ٱلۡقَوۡمِ ٱلۡكَٰفِرِين

U Allaha se uzdamo!” – rekoše oni. “Gospodaru naš, ne učini da zbog nas dođu u iskušenje ljudi koji nasilje čine,  i spasi nas, milošću Svojom, od naroda koji ne vjeruje!”   (sura Junus, 85-86)

U ovoj dovi, Musaov narod traži zaštitu kod Allaha od smutnje nasilnika/ nepravednika, kao i spas od nevjerničkog naroda. Divna dova, koju bi svakodnevno u ovom vremenu fitne trebali učiti. Gospodaru naš, ne dozvoli da u našim srcima iko zauzme Tvoje mjesto. Ne dozvoli da zbog dunjaluka izgubimo Tebe. Sačuvaj nas od smutnje koja bi nam iman oslabila, ili nas od Tebe udaljila. Amin.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta