Odgovori

Ima li olakšica za neposlušnost ako otac konzumira alkohol?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Da li se moze ucenjivati sa odlaskom od kuce ili ne poslusnosti otac koji konzumira alkohol, da li je u taj slucaj ucena dozvoljena i koja je grnaica u tome?

Odgovor:

Nema pokornosti stvorenju, ukoliko se grijesi prema Stvoritelju. Ako je otac notorni pijanica, nemoj ga savjetovati nikako rijecima. Na njegovim prostim rijecima osaburi i ne doljevaj ulje na vatru. Sacekaj pogodan tren pa ako mozes uputi mu lijep nasihat ukoliko imate otvoreni dijalog. Ako toga nema tada prestaje biti ljubavi, ali ostaje postovanje njega kao oca i sebeba tvoga dolaska na ovaj svijet.

Sura: 9 [At-Tewba (Pokajanje)],Ajet: 24

Reci: “Ako su vam očevi vaši, i sinovi vaši, i braća vaša, i žene vaše, i rod vaš, i imanja vaša koja ste stekli, i trgovačka roba za koju strahujete da prođe neće imati, i kuće vaše u kojima se prijatno osjećate – miliji od Allaha i Njegova Posalnika i od borbe na Njegovom putu, onda pričekajte dok Allah Svoju odluku ne donese. A Allah grešnicima neće ukazati na pravi put.”

Sura: 8 [Al-Anfal (Plijen)],Ajet: 38

“Reci onima koji ne vjeruju: ako se okane, biće im oprošteno ono što je prije bilo; a ako se ne okane, – pa, zna se šta je s drevnim narodima bilo.”

Sura: 17 [Al-Isra’ (Nocno putovanje)],Ajet: 23

“Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: “Uh!” – i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim.”

Sura: 17 [Al-Isra’ (Nocno putovanje)],Ajet: 53

“Reci robovima Mojim da govore samo lijepe riječi: – jer bi šejtan mogao posijati neprijateljstvo među njima, šejtan je, doista, čovjekov otvoreni neprijatelj…”

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta