Odgovori

Razlika u početku posta kod različitih džemata

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-selamu alejkum we rahmetullah cjenjeni brate,

Halalite sto vam oduzimam dragocjeno vrijeme postavljajuci ova pitanje.

Radi se o sledecem:

Kod nas se u Marokanskoj Dzamiji sabah klanja prerano. Vidi se na nebu da zora jos nije nastupila jer je svo nebo crno i nema znaka one bjele i crne niti, niti poznatog plavila na nebu.

Intersuje me kako da sebi odredimo do kojeg momenta da sehurimo.

Npr. na vaktiji stoji da se sehuri do 4.27 a da je sabah u 4.47. Mi jedemo do ovog zadnjeg vremena jer su ashabi sehurili sve do nastupa zore. Ali smo u nedoumici sta raditi. Dali odmah u taj vakat klanjati ili smijemo jesti sve dok se zora na nebu ne pojavi i onda da klanjamo sabah.

Zbog ovoga muz neklanja sabah u ovoj dzamiji nego u drugoj koji klanjaju malo kasnije zbog misljenja da oni klanjaju prerano i da je to lazna zora.

Odgovor:

Ako imate lokalnu vaktiju, mjerite se prema njoj. Sigurno je da ju je neko iz medzlisa ili rijaseta vasega kraja pregledao I potvrdio. Zasto neko klanja ranije ili kasnije ne mogu tumaciti. Sehurite do 4.27 a klanjajte sabah s ostalim muslimanima. Rekao je Poslanik a.s. “Allahova ruka je sa dzematom.”

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta