Odgovori

Greška prilikom klanjanja teravije

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Imam koji je predvodio namaz je na teraviji koja se klanja od 20 rekijata (5×4 rekijata) je slucajno pogrijesio i umjesto 20 klanjali smo 21 rekijat tj kada je bilo vrijeme za posljednje sjedenje on je ustao i klanjali smo jos jedan rekijat. Dzematlije su to primijetile medjutim slijedili smo imama i ustali za njim. Na kraju on nije ucinio sehvi sedzdu. A kada je pogrijesio niko ga nije upozorio na to na nacin koji je predvidjen.

Da li se to trebalo uciniti?

Mozda je imam bio u dilemi da li je na trecem ili cetvrtom rekijatu pa je u tom slucaju klanjao jos jedan i da li u slucaju takve dileme treba ciniti sehvi sedzdu?

Odgovor:

Sto se tice zaborava to se svakome moze desiti. Zato iza imama od sunneta je da stanu dva tri insane koji poznaju fikh kao I druge propise islama bolje od ostalih.

Kada se ustanovilo da je dodao rekjat, imao je mogucnost da naknadno ucini sehvi sedzdu. Drugi put ces znati kako da postupis. Muskarci izgovaraju SUBHANALLAH, dok zene vanjskim dijelom dlana plesnu dlanom o dlan. Dovite Allahu da bude sto manje tih gresaka I da nas pouci propisima vjere, amin.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta