Odgovori

Pranje glave prilikom gusula da ili ne?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Nesto bih da vas pitam… poslije polnog odnosa s muzem oboje se okupamo ali ne kvasimo kosu, Je li uredu samo mes (potrati kosu rukom) jer svakodnevno ne mogu prati kosu. Ujutro rano ustajem na posao a tesko mi se susi kosa navece bi morala do 1 da sjedim i cekam da se osusi pa sta mislite jesmol do sad ispravno postupali.

Selam alejkum!

Odgovor;

Sto se tice gusula on ima svoje adabe kojih treba da se svi pridrzajemo.

Onaj ko uzima gusul:

1. Prvo ce prouciti bismillu
2. Odluciti da gusul uzima radi uklanjanja džunupluka (velikog hadesa, necistoce)
3. Zatim ce tri puta oprati šake
4. Zatim ce oko prirodnih otvora velike i male nužde, pranjem odstaniti necistocu
5. Potom ce uzeti abdest kao što se uzima i za namaz, s tim što može noge oprati odmah, uzimajuci abdest, ili njihovo pranje odložiti za kasnije, na kraju uzimanja gusula
6. Nakon toga, proci ce prstima kroz kosu i politi je vodom, i to tako da se prstima dohvati sami korijen kose. (To se odnosi samo na muškarca, za razliku od žene kojoj je dovoljno da se samo po glavi polije sa tri pregršti vode, tako da voda dospije do korijena kose.
7. Žena ne mora raspletati pletenicu, jer je Ummu Selleme rekla: “Upitala sam: ‘Allahov Poslanice, ja sam žena koja cvrsto steže pletenice. Moram li ih, kada se kupam radi džunupluka, rasplitati?’ rekao mi je: ‘Ne, ne moraš. Dovoljno ti je da se po glavi poliješ sa tri pregršti vode.’
8. Zatim ce zajedno sa ušima sa tri polijevanja vodom oprati cijelu glavu
9. Potom ce odozgo prema dolje saprati prvo desnu a zatim lijevu stranu tijela, vodeci racuna da se operu i manje pristupacna mjesta kao što su pupak, ispod pazuha, ispod koljena itd.

U tom smislu, od Aiše, radijallahu anha, prenosi se i da je rekla: “Kada bi se Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, radi uzimanja gusula, zbog džunupluka, htio okupati, on bi prvo oprao šake prije nego što ih zamoci u posudu s vodom. Nakon toga bi oprao svoje stidno mjesto, a potom uzeo abdest kao što se uzima abdest za namaz. Zatim bi vodom nakvasio kosu, zatim oprao glavu tri puta , a potom saprao ostali dio tijela.“

Iz prilozenoga da se doci do zakljucka da do sada niste postupali ispravno. Ono sto se ucini u neznanju Allah ce oprostiti, ali sto se iz gafleta i nemara ucini, ostaje upitno.

Ako zelis da ti Allah bude na pomoci u svakodnevnom zivotu, posebno apelujem na TEOBU (pokajanje), sto prije bez nekog bezrazloznog odlaganja, jer melek smrti ne znas kada ce ti doci. Tada ce biti kasno da kazes JA SE KAJEM.

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta