Odgovori

Muž mi je veliki zulumčar

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Imam veliki problem. Molim Vas da mi sto prije odgovorite. U braku sam par godina,imam dvoje djece. Muz je jako nepravedan prema meni. Za sitnicu dobijem batine i to po licu. Uskracuje mi moja prava. Sve je u redu dok se ne bunim i trpim, ali cim se pocnem boriti za svoja prava nastane haos. Pokusavala sam na puno nacina da promijenim situaciju, nema kakve metode uvodila ali bez uspjeha. Ne mogu da raspolazem sa svojom vlastitom imovinom, moram traziti dozvolu za sve sto treba i ne treba.

Recimo zna da je moj novac, dobijem ga od svojih roditelja jer ne radim, ali mi ga uzme i on raspolaze sa njim kao da je njegov. Mnoga ponizenja i uvrede i boli sam dozivjela u ovom braku. Mogla bih roman napisati. Samo Vam ukratko navodim neke stvari. Jako se lose osjecam. Mislim da ne mogu vise, ali sam nemocna. Allah mi je svjedok koji mi se zulum i nepravda cini, a nema razloga ta to. Mora sve po njegovom da bude. Naredjuje mi neke stvari koje nisam duzna uraditi. Molim Vas da mi kazete koja su moja prava i kako serijatski ispravno da postupim da se izvucem iz ovoga. Ne mogu nista da se dogovorim sa njim. On propise okrece na svoju korist. Sta da radim? Kao jedna muslimanka, koja su moja prava i koje je rjesenje ovog slucaja.

Allah Vam dao dobro na oba svijeta. Amin!

Odgovor: Poštovana sestro, U principu na ovakva pitanja ne odgovaram dok ne čujem i drugu stranu. Zato ću ovaj odgovor bazirati na temelju vaše izjave. Musliman ne smije trpiti nepravdu. Dužan je boriti se protiv nepravde legalnim sredstvima. Ako smatrate da se u vašem slučaju nad vama čini nepravda, onda odlučno ustanite protiv nje. Kada bi vas upitali: „zašto i zbog čega trpite nasilje i nepravdu?“ – šta biste odgovorili?

Islam je dao pravo ženi da raspolaže sa svojom imovinom i nema pravo niko da u ime nje raspolaže imovinom osim ako ona to dozvoli. Poslanik s.a.v.s. je zabranio i osudio da se žene tuku i da im se na bilo koji način nanosi bol. Rekao je: „Najbolji među vama su oni koji su najbolji prema svojim ženama.“ Osudio je one koji po danu udaraju i vrijeđaju svoje žene, a navečer traže da spavaju sa njima. Također, Poslanik s.a.v.s. je zabranio da čovjek bude poslušan drugom čovjeku u stvarima koje su očit grijeh prema Allahu. Niste ga dužni slušati, ako vam naređuje da činite grijeh.

Dakle, poštovana sestro, ako je situacija takva kako je vi opisujete, onda biste vi trebali otvoreno razgovarati sa svojim suprugom i pokušati mu dati do znanja da takav postupak nije opravdan i da treba da se popravi. Ako razgovor ne urodi plodom, obratite se nekom od bračnih terapeuta i zajedno otiđite do njega. Izložite svoj problem i pokušajte putem medijacije (posredništva) doći do ispravnog rješenja. Ako ni to ne urodi plodom i vaš muž nastavi po starom, onda vi imate pravo da se žalite na njegovo ponašanje ili da tražite sporazumni razvod braka na koji po Islamu imate pravo. Pri toime trebate imati na umu da sporazumni razvod ili razvod braka uz ženino traženje i nadoknadu mužu je dozvoljen ukoliko se za to ispune određeni uvjeti kao što su:

a. Da se radi o mržnji žene prema mužu, a ne obrnuto. Često puta se muževi ponašaju neodgovorno prema svojim suprugama. Tuku ih, nanose im bol, vrijeđaju i
čine nepravdu što izazove odbojnost kod supruge prema suprugu. Kasnije se to pretvori i u mržnju što kulminira njezinim traženjem razvoda braka.

b. Da žena ne traži razvod sve dok razlog zbog kojega ga traži ne postane toliko ozbiljan da postoji opravdana bojazan da više neće moći ispunjavati Allahove propise, bilo prema sebi, ili prema mužu. Sabit b. Kajsova žena se žalila Poslaniku na svoga muža. Rekla je: “Allahov Poslaniče ne nalazim mu mahane ni u vjeri ni u ponašanju, ali mi se ne svi|a nezahvalnost u Islamu. On ju je upitao: Bi li mu vratila njegov vrt? Bih, odgovorila je. Allahov Poslanik s.a.v.s. se obratio njezinom mužu i rekao: Uzmi vrt i pusti je jednim talakom (razvodom). (El-Buhari i En-Nesai)

Hfz.mr. Senaid Zajimović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta