Ramazan

8 koraka kako se pripremiti za ramazan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pripremite svoje srce, um i dušu

Mnogi od nas obično žive život i naša vjera ovisi o nadolazećem velikom događaju, npr., “Počet ću čitati stranicu Kur’ana dnevno čim počne ramazan; Počet ću klanjati noćni namaz svaku noć kad krene ramazan, ostavit ću se cigareta kad se vratim s hadža“,  itd. I zbog ovakvog načina razmišljanja obično ne prestanemo pušiti, ne završimo klanjajući noćni namaz, ne počnemo redovno čitati Kur’an…To je zato što se te ‘izjave’ ili ‘osjećaji’ temelje na impulsu, a ne na stvarnom, promišljenom i konkretnom planu.

Obično se ne pripremamo za ramazan i nemamo neki konkretan plan za povećanje činjenja ibadeta, samo se prepuštamo toku i očekujemo da će se sve dogoditi. Pa to baš i nije tako… Zar ne bismo voljeli ući u mjesec ramazan na visokoj razini i da efekti ovog lijepog mjeseca imaju trajni utjecaj na naš život nakon toga? Kako se to može učiniti?

Korak 1. Napravite ramazansko odbrojavanje

Odbrojavanje do ramazana pomoći će u stvaranju „buke“ u našem umu i među ljudima oko nas. Kada odbrojavamo do nekog određenog događaja, to postaje dio uobičajenog razmišljanja, a naše uzbuđenje oko toga se širi.

Korak 2. Tražimo znanje o mjesecu ramazanu

Ovo će nam pomoći da budemo sigurni da počnemo raditi stvari ispravno i posvećeno za mjesec ramazan. Na taj način stvorit će taj osjećaj, jer ima mnogo motivacijskih aspekata i događaja u ovom posebnom mjesecu kojima se možemo veseliti. Što više znamo o ramazanu, to više možemo primijeniti, čime ćemo, ako Bog da, umnožiti svoje nagrade.

Korak 3. Napravite konkretan ramazanski plan

Bilo da se radi o čitanju cijelog Kur’ana ili o klanjanju teravije svaku noć; napravite popis stvari koje biste željeli postići u ovom mjesecu i zatim napišite ideje i načine kako planirate postići te ciljeve. Važno je imati realne ciljeve, bolje je ići malim koracima i biti ustrajan, naš život ne mora „preko noći“ naglo krenuti potpuno drugim putem u ovom mjesecu, no trud i ustrajnost su ključni kako bismo mogli nastaviti činiti ova dobra djela i nakon ramazana. Ako znate šta želite postići, to će vam pomoći da ostanete usredotočeni.

Pobrinite se da isplanirate svoju dnevnu rutinu za idući dan svake večeri prije spavanja kada počne ramazan (a zatim to možete pokušati činiti i nakon ramazana).

Korak 4. Upoznajte svoj život

Budite svjesni utječe li ramazan na bilo šta šta se događa u tom mjesecu ili neposredno nakon njega. Imate li ispite u toku ramazana? Ili postoji li možda neko veliko obiteljsko dešavanje nakon ramazana za kratko vrijeme? Selidba, vjenčanje i sl.? Ako je tako, trebali biste početi planirati to na vrijeme. Učite sada kako biste bili spremni za ispite prije početka mjeseca. Spakirajte se i spremite se za polazak prije ramazana ili planirajte to učiniti poslije kako vam to ne bi oduzelo vrijeme za ibadet.

Korak 5. Pripremite se duhovno

Svi znamo da je ramazan mjesec posta, namaza, učenja Kur’ana i davanje od svog imetka u dobrotvorne svrhe. Započnimo ove ibadete rano, nemojte očekivati ​​da ćete jednostavno „samo kliknuti“ na njih čim počne prvi dan ramazana. Počnite obavljati dodatne molitve od sada, počnite revidirati i redovito čitati Kur’an sada. Naviknite se da budete darežljivi, slijedite sunnet Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem i postite tokom mjeseca Šabana.

Korak 6. Pripremite svoj um

Postiti je suzdržati se od nečega što jedemo ustima, no ne samo to. Počnimo raditi na nekim svojim manama, npr. osoba koja ima problem sa saburom, može početi raditi na svom strpljenju. Budite posebno oprezni u svojim razgovorima i pobrinite se da ne ogovarate, ne klevećete ili govorite o beskorisnim stvarima.

Korak 7. Oslobodite se nekih loših navika

Većina nas poznaje same sebe dovoljno dobro da bismo znali koje to loše navike imamo pri sebi. Kada ih znamo i suočimo se sa njima, nađimo načine da odmah prestanemo raditi sada, a ne da bismo za to čekali da počne ramazan. Ako jako kasno idemo na spavanje, odnosno dugo ostajemo budi, vrijeme je da nađemo način kako da počnemo ići spavati ranije. Ako ste ovisnik o mobitelu ili društvenim mrežama,, počnite smanjivati. Ako volite kafu do te mjere da ste „zaluđeni“ njome i možda pušite cigarete, usporite sad i prestanite sa time…itd.

Možda sve ovo navedeno zvuči mnogo lakše reći nego učiniti, ali kada se jednom posvetite tome i pročistite svoje namjere – doveći Allaha iskreno za ustrajnost i za uputu, inšallah ove loše navike će se lakše riješiti nego šta ste ikada očekivali.

Korak 8. Planirajte svoj život u skladu sa ibadetima i sve prilagodite namazu

Na primjer, umjesto da radite posao kada je vrijeme namaza  ili organizirate sastanke, itd., u vrijeme namaza planirajte pauzu. Ne nosite telefon sa sobom na mjesto na kojem obavljate namaz i zaboravite svijet dok stojite ispred Svemogućeg Allaha.

Izvor: About Islam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta