Odgovori

Viđenje budućih supružnika – kletva roditelja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-Selamu alejkum verahmetullahi veberekatuhu

Imam nekoliko pitanja:

1) Dali je dozvoljeno momku (bratu) pitati sestru (curu) koje boje kose ima i koliko je visoka, a imaju namjeru da se uzmu (nisu jednom drugom mahrem)?

2) Sto se tice rodbinska veza, kad majka kaze svojoj kcer ili sinu da nece halaliti za nesto dal je to vrlo opasno za tu osobu (kcer ili sinu)?

Odgovor:

Ve alejkumusSelam we rahmetullahi we berekatuh,

1) Sunnet Resula alejhisSelam nas uci da treba da vidimo ono sto ce nas ponukat na brak sa odredjenom osobom. Mozes je vidjet a da ona i ne zna za to a mozes i poslat nekoga od svoje rodbine (majku,tetku,nenu itd.)da ispitaju sve sto te zanima i da prenesu od tebe kakva zelis da mu bude supruga.

Ako ona ocijeni da moze to provest u praksu i kad te vidi da joj se svidis, jer fizicka privlacnost veoma je bitan faktor za uspjesan i sretan brak, onda nema smetnje da se uzmete.

2) To je opasno iz prostog razloga sto se moze potrefit vrijeme kad Allah prima te dove i onda se obistini ,a majka onda sebi na savjesti citav zivot prebacuje zasto i kako se to moglo desiti.

Ali treba da znamo s druge strane da nesto halalit ili haramit moze samo Allah subhaneh i niko drugi. Ona samo moze reci da ti nece oprostit pogresku i onda cete se obracunavat na Sudnjem danu radi tih nesuglasica.

Ali je najprece zadovoljit hator Stvoritelja svih svjetova, jer je rekao Poslanik a.s.:“Nema pokornosti stvorenju ako se grijesi prema Stvoritelju“. A Allah najbolje zna!

Na Pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta