Odgovori

Da li me ime čini nevjernikom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es sellamu alejkum draga braco i postovane sestre!

Imam jedno pitanje koje se tice licno mene i nadam se da cete mi ubrzo pronaci odgovor,da vas Allah nagradi. Necu mnogo kolisiti nego cu upitati direktno i iskreno. Naime, moj problem je taj sto nemam muslimansko ime jer sam rodjen i odrastao za vrijeme komunizma kad se, kako svi vec znamo, nije toliko gledalo kakvo ce se ime davati,ili hoce li se sin ozeniti sa nevjernicom ili kcerka udati za kjafira.

Od oca sam muslimana i majke muslimanke. Moje tri sestre i brat svi imaju lijepa muslimanska imena, samo ja kao najmladji dobih, kako se to kod nas kaze, tzv.medjunarodno ime: Jasenko. Zivim u Francuskoj i medju bracom zovem se Jasin jer sam ja to ime odabrao ali koje nije na dokumentima jer je malo tesko promijeniti ime u ovakvoj okolini. Cuo sam da se u nekim krugovima ovdje prica, da me moje ime automatski cini nevjernikom.

Ali to mi uopce nije smetalo i naudilo jer taj krug drustva su dzahili koji ni sami ne znaju u sta vjeruju,a Allah najbolje zna. Neka vas Allah nagradi za vas odgovor koji ce mi biti od velikog znacaja.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Nema sumnje da si ti najmanje kriv za svoje ime jer nisi bio pitan kako bi se zvao. To je propust svakog roditelja koji dadne prednost necem modernom nad necim sto je ispravno i vjerski potvrdjeno. Ime te ne cini nevjernikom, nemoj time da se opterecujes.

Pohvalno je svakom onome ko nema poteskoca ukoliko ima pogrdnoga znacenja ime ili ime koje koriste nemuslimani da ga zamjeni onda kada se steknu uvjeti za to. Allah ne opterecuje nikoga od nas preko njegovih mogucnosti.

Najbitnije je da ispostujes ono sto Allah od tebe trazi I da se klonis onih djela I postupaka koja su zabranjena ili pokudjena da se cine.
A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta