Odgovori

Izrazi pri razvodu braka

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alajkum

Nasla sam ovaj tekst na netu, i interesujeme pod ovim” Dvosmisleni izrazi” dali znaci ako muz cesto u srdzbi, svadji kaze idi svojima ,idi odakle si dosla i sli., ti si ovakva, ti si onakva, da li se podrazumijeva pod razvodom braka? Ako mozete da mi odgovorite hitno mi je potreban odgovor. Da vas allah nagradi svakim hajrom, amin.

Evo tog teksta:

( Upotreba odgovarajuæeg izraza: Izrazi koji se koriste za razvod braka, mogu se podijeliti u dvije vrste:

a) Jasni izrazi: Izrazi koji su u osnovi vezani za razvod, kao što je rijeè razvod i njene izvedenice.

b) Dvosmisleni izrazi: Izrazi koji se koriste za razvod i za druge stvari, kao što su: idi, izaði, slobodna si, idi svojima, želim se odmoriti od tebe, ostavljena si i sl..
Jasni izrazi povlaèe za sobom razvod braka bez obzira da li ih èovjek izgovara ozbiljno ili u šali, a u skladu sa rijeèima Poslanika s.a.v.s.:

Prenosi Ebu Hurejre r.a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao: “Tri stvari se smatraju ozbiljnim i onda kada se èovjek šali: brak, razvod i vraæanje razvedene žene.” (Tirmizija)

Za razliku od njih, dvosmisleni izrazi ne povlaèe za sobom razvod braka, ako nisu popraæeni srèanom namjerom. Znaèi, ako bi èovjek rekao ženi: “Razvedena si, dajem ti razvod, razvjenèana si i sl.», ona bi time bila razvedena, bez obzira da li je on u srcu imao namjeru za razvodom ili ne, a ako bi joj rekao: «Idi svojima, izlazi iz kuæe i sl.», biæe razvedena samo u sluèaju da je imao namjeru razvoda, u srcu.

Islamski uèenjaci su izdvojili tri sluèaja u kojima dvosmisleni izrazi imaju isti propis kao i jasni izrazi (tj. uzrokuju razvod braka), bez obzira da li su popraæeni srèanom namjerom ili ne : 1) u sluèaju rasprave izmeðu muža i žene, 2) u sluèaju srdžbe i 3) u sluèaju da žena traži razvod )

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Kada saljete ili citate neki tekst ili izvod, veoma je bitno da nam posaljete izvor, tj. odakle vodi porijeklo tekst, kako bismo mogli da utvrdimo njegovu vjerodostojnost.

Ono sto je meni poznato je dio teksta koji kaze:
Za razliku od njih, dvosmisleni izrazi ne povlace za sobom razvod braka, ako nisu popraceni srcanom namjerom. Znaci, ako bi covjek rekao ženi: “Razvedena si, dajem ti razvod, razvjencana si i sl.», ona bi time bila razvedena, bez obzira da li je on u srcu imao namjeru za razvodom ili ne, a ako bi joj rekao: «Idi svojima, izlazi iz kuce i sl.», bice razvedena samo u slucaju da je imao namjeru razvoda, u srcu I da nije to izrekao u stanju ljutnje, pijanstva, drogiranog stanja ili sna ili polusna ili ludila ili nekih izvanrednih stanja u kojima insan ne zna sta govori.

Tako da smatram ispravnim dio odgovora koji je potvrdila skupina ucenih da stanje srdzbe negira razvod braka, sve dok insan ne bude potpuno svjestan sta govori I kakve odluke donosi.
A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta