Za sestre

Adabi posjete među ženama

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Da bi ostvarili serijatske ciljeve od nasih medjusobnih posjeta i kako bi ojacale nase medjusobne veze, moramo se pridrzavati odredjenih serijatskih adaba koji su vezani za posjetu. Tako da cu pokusati navesti neke adabe kojih bi se trebale pridrzavati, moleci Uzvisenog Allaha da me pomogne u tome.

Nijet

Treba po svaku cjenu nastojati da nam nijet bude iskren, te da nasa posjeta bude iskljucivo radi Allaha Uzvisenog, jer ce se sa ispravnim nijetom postici ocekivana nagrada. Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme: “Zaista se djela cjene prema namjerama ..” (Mutefekun alejhi)

Odabiranje pogodnog vremena

Jedno od pokudenih vremena za posjete je vrijeme poslije jacije, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme, je smatrao pokudjenirn spavanje prije jacije i govor poslije nje. (Buhari 568) Osim ako se izuzme iz toga stvari u kojima je dobro, kao sto je sticanje znanja, razgovor o stvarima koje se ticu muslimana, ugoscavanje gostiju itd.

Takodjer treba da uzimamo u obzir vremena u kojim je nasa sestra zauzeta sa svojim privatmm poslovima ili njenim ibadetima, kao zikr poslije sabah namaza do izlazka sunca, ili odgoju djece, ili doceku muza itd. Tako cemo sa nasom posjetom koja je pohvalna, uciniti da ona ostavi stvar koja joj je mozda stroga obaveza – vadzib.

Ostavljanje iznenadnih posjeta

Lijepo je unaprijed dogovoriti se sa sestrom i traziti dozvolu da se dodje. Tako pruzamo nasem domacinu priliku za uredjivanje kuce, djece, te pripremu onoga sa cime ce nas ugostiti. Nema sumnje da ce to ostaviti Ijepsi utisak kod nas o nasoj sestri, jer svako zeli da doceka gosta sa punim srcem kao sto je rekao Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve selleme: “Nece niko vjerovati od vas dok ne bude volio svome bratu ono sto voli samom sebi” (Buhari 13, Muslim 45) Ovo se ne moze postici iznenadnom posjetom koja ponekad dovede do tjeskobe i uznemiravanja, posebno ako je tvoja sestra u stanju u kojem ne voli da bude vidjena.

Da vrijeme posjete ne bude dugo

Od cetri stvari za koje ce covjek prvo biti pitan na Sudnjemu Danu je vrijeme, to jest u cemu ga je proveo (Tirmizi 2417, hadis sahih, Albani) Duga posjeta ce dovesti do toga, da ce tvoja sestra osjetiti da si joj otezala ili da tebe nije briga za njene obaveze naspram njene djece, ili njenog muza, ili njene obaveze kao domacice, pa ce to biti uzrok da se njena Ijubav prema tebi smanji ili potpuno izgubi.

Paznja u govoru i pokretima

Moramo paziti na osjecaje nase sestre kako je ne bi povrijedili sa radoznaloscu u govoru ili pokretu. Ne treba zapitkivati o stvarima koje se ticu nje ili njenog muza i njihovih medjusobnih odnosa koje nisu za javnost. Rekao je Uzviseni Allah u prijevodu znacenja ajeta: ,,0 vjernici, ne zapitkujte o onome sto ce vam priciniti neprijatnosti ako vam se objasni.” (Al-Maide, 101) Takodjer je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme, rekao: ,,0d Ijepote covjekovog islama je da ostavi ono sto ga se ne tice.” (Tirmizi 2318, Albani ga je ocjenio sahihom).

Nastavice se, inshaAllah…

U nastavku slijede rubrike:

– Ispoljavanje zadovoljstva;
– Ostavljanje pretjeranog saljenja (zbijanja sale);
– Pazenja na djecu;
– Zahvala prilikom zavrsetka posjete

Pise: Ummu Mu’az – Mekka / Casopis “El-Asr”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta