Brak i islamska porodica

Adolescenti i roditelji

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
PITANJE: Možete li mi dati savjet šta da radim da bi me moj sin, pubertetlija, poštovao i uvažavao kao roditelja?


ODGOVOR: U odgovoru na ovo pitanje prenijet ću savjete istaknutog pedagoga i porodičnog savjetnika dr. Džasima el-Mutavva.

Postoji mnogo načina i metoda koji će učiniti da te tvoje dijete poštuje.

• Prvi je da tvoje dijete vidi kako ti poštuješ njega, jer djeca više uče kroz ono što vide nego što uče iz riječi i savjeta. To nazivamo odgojem putem primjera, što znači, ako ti ne poštuješ svoje dijete, prirodno je da ono neće poštovati tebe.

• Daj mu priliku da iznese svoje mišljenje i objasni svoj stav, pa i ako je pogrešan i oprečan vjerskim principima. Tako će osjetiti da ga poštuješ. Ako uvažiš njegovo mišljenje, a onda s njim diskutiraš ili kritiziraš njegov stav, dijete će to prihvatiti.

• Trebaš biti iskren sa svojim djetetom, jer djeca poštuju iskrene, a ne poštuju lažljivce.

• Trebaš biti blizak prijatelj djetetu, a ne s njim razgovarati s visine, ili da od tebe sluša samo naredbe i osjeća se kao vojnik u kasarni, razmišljajući kako da ti se osveti kroz nepokornost i nepoštivanje.

• Kada dijete pogriješi, ne trebaš reagirati pretjerano burno. Uredu je da dijete po potrebi odgojno kazniš, ali budi pravedan i povedi računa da kazna ne bude veća od greške koju počini.

• Nemoj pretjerano osuđivati način kako se obraća, odijeva, njegovo društvo ili životni stil. Nastoj upotrebljavati raznovrsne metode kada usmjeravaš dijete. Neka to jednom bude putem priče, drugi put kroz šalu, treći put čitanjem članka ili statusa, četvrti put praćenjem osobe koja prenosi tvoj stav, a poznata je u svijetu društvenih mreža. Tako mu tvoje savjetovanje neće biti mrsko.

• Poštuj intimu svog djeteta adolescenta, osiguraj mu slobodan prostor uz tvoj nadzor izdaleka i indirektno usmjeravanje, jer ono osjeća da je odraslo i da je postalo muškarac, zato ga respektuj, uključi ga u donošenje kućnog reda i pravila ponašanja porodice kako bi ih poštovalo, jer ako osjeti da su mu nametnuta, bunit će se i neće ih prihvatiti.

• Nagradi svoje dijete kada uradi nešto posebno, bodri ga, hvali ga, stavi mu na znanje da si zadovoljan njime, a ono će nastojati da tebe učini zadovoljnim pa i ako to ne kaže. Mnogim adolescentima teško je izraziti se iako vole svoje roditelje. Ako želiš da pridobiješ svoje dijete, ophodi se s njim na način da osjeti da se na njega oslanjaš, da uživa tvoje povjerenje i da je sposobno preuzeti odgovornost. Kada, naprimjer, pođeš na put, neka dijete bude odgovorno za kuću.

• Daj mu priliku da izabere ono što želi. Sjećam se kako mi se jedan adolescent požalio na svog oca da njime upravlja do te mjere da mu i kada zajedno odu u restoran ne daje priliku da izabere jelo koje voli. Nemoj pretpostavljati i donositi zaključke o tome što dijete želi, nego s njim razgovaraj i daj mu priliku da samo izabere.

• Izvini mu se kada pogriješiš, podrži ga u hobiju i onom što voli, bit ćeš njegov prijatelj i na koncu otkrij mu da ga voliš bez ikakvih uvjeta, u tom trenutku vidjet ćeš kako te tvoje dijete adolescent mnogo poštuje.

Kao da čujem nekog od roditelja kako govori: “Ove metode koje si naveo, lijepe su i primijenit ću ih, ako Bog da, ali mi je zaparalo uši dok si govorio da trebam saslušati mišljenje djeteta čak i kada je suprotno vjerskim principima!”

Da, to je tačno. Kada adolescentu daš priliku da govori i saslušaš ga, a onda se kritički osvrneš na njegov govor, prihvatit će kritiku. Ali, ako ga budeš prekidao u govoru i kritikovao prije nego što iznese svoju misao, tada će ostati pri svome stavu, pa i ako je suprotan vjerskom učenju.

Kada bi naš plemeniti Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, razgovarao sa neistomišljenicima, postupao bi na takav način. U kur’anskim ajetima nalazimo opis Poslanikovog razgovora sa idolopoklonicima kada im kaže: “Da li smo onda mi ili vi na pravom putu, ili u očitoj zabludi?” (Saba, 24). Primijetimo da plemeniti Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, na početku razgovora sa svojim oponentom kaže: “Ili sam ja ili si ti u pravu?”, ističući da je jedan od njih dvojice u pravu, a drugi u krivu, izbjegavajući da kaže: “Ja sam upravu a ti griješiš!”, jer to je način komunikacije kojim se pridobija srce prije razuma. (https://www.drjasem.com/2018/11/12)

Dr Hakija Kanurić
www.el-asr.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta