Brak i islamska porodica

Ako roditelji gledaju TV ili surfaju po netu…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Otac se nakon napornog dana na poslu vraća kući i nakon večere vršlja po Facebooku ili sjedne da s ženom pogleda TV. Naoko bezazlena aktivnost i prilično uobičajena u mnogim porodicama, zar ne? Međutim, da li ste se zapitali kakvu to poruku šalje djeci?

Ukoliko otac i majka gledaju TV ili filmove kako bi se opustili, svojoj djeci šalju poruku da je opuštanje ustvari bježanje od obaveza i stvarnosti.Roditelji bi trebali znati da djeca najbolje uče oponašajući njihovo ponašanje. Dijete nakon toga počinje da i samo traga za sličnim stvarima i počinje da ih praktikuje: provodi sate pred monitorom ili igrajući video igre, provodi vrijeme umjesto učeći slušajući muziku, gledajući filmove, dangubeći s prijateljima, itd.

I ova se situacija ponavlja godinama bez ikakve roditeljske brige, sve dok dijete ne dođe u probleme ili u pubertet.Tada se roditelji iznenade negativnim promjenama koje su nastale, a i ne znaju da su oni glavni krivci za stanje svoje djece. Čudno je da se nakon toga svega roditelj još pita zašto me dijete ne sluša, i zašto je popustilo u školi? Neka se osvrne na svoje stanje, i neka počne s promjenom samog sebe, prije nego okrivi dijete.

Međutim, ukoliko se otac vrati kući s posla, večera s svojom porodicom, a potom klanja namaz, tako svoju djecu podučava da je istinsko opuštanje – u namazu. Djeca vide da je namaz očeva sreća, i oni će to htjeti „kopirati“.

Jedan učenjak pripovjeda da ga je često noću budio plač njegovog oca na sedždi dok je dovio Svevišnjem za svoju djecu, a to je ostavilo jak utisak na njegovo srce. Zapitajmo se kakvo je stanje u našim porodicama u zadnjoj trećini noći? Da li svi čvrsto spavamo ili neki od nas klanjaju namaz i dove za svoje ukućane?

POUKA:

– Prije nego kritikujemo druge, hajde da budemo promjena koju želimo da vidimo na našoj djeci i ukućanima.

– Hajde da promijenimo naše ponašanje i pružimo pravi primjer ljepote naše vjere svim ljudima.

– Hajde da pokažemo kako je islam promijenio naše živote i duše, i da i drugi mogu biti sretni ako slijede učenje islama.

– Imajmo na umu slijedeći ajet:

Uz svakog od vas su meleki, ispred njega i iza njega – po Allahovu naređenju nad njim bdiju. Allah neće izmijeniti jedan narod dok on sam sebe ne izmijeni. A kad Allah hoće jedan narod kazniti, niko to ne može spriječiti; osim Njega nema mu zaštitnika. Kur’an, Er-Ra’d, 11.

Hfz. Nedim Botić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta