Tekstovi

Ako želiš lijepu završnicu, čini ustrajno ovu lahku stvar

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Od najvećih razloga skretanja sa pravog puta su tajni grijesi, a suprotno tome, tajni ibadeti za koje niko ne zna sem Allah su od najvećih razloga da te Allah ostavi na Pravome putu.

Jedan čovjek je bio poznat po velikom grijehu, ali je preselio u ramazanu uzimajući abdest. Upitali su šejha kako je to moguće. Kaže šejh: “Taj je čovjek imao tajna dobra djela za koja niko nije znao sem Allah i bila su sebeb njegove dobre završnice.”

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas napominje da Allah voli djela koja čovjek radi ustrajno, makar bila i mala. Ti u jednom ibadetu možeš od danas da uvedeš sebi nekoliko koristi. Na primjer, sebi odredi jedan mali zikr poput ovih koji se prenose od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem:

“Onaj ko u toku dana kaže stotinu puta Subhanallah biće mu upisano hiljadu dobrih djela ili izbrisano hiljadu njegovih grešaka.“ (Muslim)

“Ko kaže u toku jednog dana sto puta: ‘Subhanallahi ve bi hamdihi’ (Slavljen je Allah i Njemu pripada sva hvala), oprošteni su mu grijesi pa makar ih bilo kao morske pjene.” (Muttefekun alejhi)

Estagfirullah 70, 100 puta, i više
”Ko bude mnogo činio istigfar, Allah će mu olakšati svaku tegobu, da će mu izlaz iz svake situacije, i opskrbiće Ga odakle se i ne nada
.” (Imam Ahmed)

“Ko kaže La ilahe illallahu vahdehu la šerike lehu, lehul mulku ve lehul hamdu ve huve alla kulli šej’in kadir stotinu puta, kao da je oslobodio deset robova, upiše mu se stotinu dobrih djela i pobriše stotinu loših. Biće mu zaštita od šejtana toga dana sve dok ne omrkne i niko neće učiniti bolje od onoga što je on uradio, osim onoga ko to više puta izgovori.” (Muslim)
 
Uzmi jedan od ovih zikrova, ne sve ovo. Minut, dva, tri. Odredi sebi, sakrij od svakog, i dok si živ obavljaj jednom u 24h. Vidjećes da ti se život mijenja. Ustraj na ovom – ustrajaćeš ako Bog da i na većim stvarima.
 
Jasmin Durić, prof.
 
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta