Rekaik

Allah zna šta je najbolje za tebe

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ponekad je čovjek pogođen iskušenjem, ali ne zna da je to iskušenje zapravo dobro za njega. Osoba koja radi u policijskoj stanici, kaže: “Jednog dana, došao je jedan zabrinuti starac, da uloži žalbu. Upitao sam ga: ‘O čemu se radi?’ Rekao je: ‘Ja sam siromašan čovjek, imam 7 sinova, i svi su slijepi. Jedan dan, saznao sam da dva moja sina mogu biti izliječena i rečeno mi je da u drugom gradu postoji dobar doktor. Ali mi je potrebno otprilike oko 2000 dinara za operaciju.’ Pa sam rekao: ‘U redu, i šta se desilo?’

Rekao je: ‘Dobio sam spreman auto a u njemu je bilo 2000 dinara. Otišao sam po svoja dva sina, pa da možemo krenuti, sretan što će moći vidjeti. Ali, kada sam izašao van, nisam mogao pronaći auto. Ukraden je, zajedno sa novcem!’ Zamislite, štedjeti toliku svotu novaca. On nije imao ništa novaca, bio je prisiljen štediti taj novac za liječenje svoja dva sina. Sada nema ni auto, niti novaca, niti mu se sinovi mogu izliječiti. Zamislite samo brige koje su ga preplavile.

Pa je službenik rekao čovjeku: ‘Možda je ovo dobro za tebe. Ti ne znaš. Možda je ovo što ti se desilo, dobro za tebe. I da ti je Allah pokazao nevidljivo, ti bi izabrao istu situaciju za sebe. Vidiš li ovu situaciju u kojoj se nalaziš? Ovo je najbolja situacija koju bi odabrao za sebe da ti Allah pokaže nevidljivo. Ali čovjek nije baš obratio pozornost na ono što sam rekao, jer je bio previše zabrinut. Otišao je. Dobili smo informaciju u vezi ukradenog auta. Nakon 2 sedmice, auto je pronađen u pustinji i hvala Allahu, bio je u dobrom stanju.

Pričao sam s ljudima koji su ga pronašli i rekao im da pogledaju u pretinac, da li je unutra 2000 dinara. Rekli su: ‘Da, tu su.’ Auto su ukrala neka djeca koja su se igrala s njim. Odvezli su auto i kada je auto ostao bez goriva, ostavili su ga u pustinji. Pa sam jedne prilike nazvao starca i on je došao u policijsku stanicu. Htio sam mu prenijeti radosne vijesti, pa sam rekao: ‘Imam dobre vijesti za tebe.’ Odgovorio je: ‘I ja imam dobre vijesti za tebe.’ Pa sam mu rekao: ‘Reci mi svoju dobru vijest.’ On je rekao: ‘Ne, ti prvi reci.’ Rekao sam: ‘Pronašli smo tvoj auto u dobrom stanju i hvala Allahu, 2000 dinara je također u njemu.’ Ali on nije izgledao baš iznenađen.

Upitao sam: ‘Koja je tvoja dobra vijest?’ Rekao je: ‘Znaš li moja dva sina, kojima sam htio platiti operaciju očiju?’ Rekao sam: ‘Da.’ Pa je rekao: ‘Allah im je vratio vid bez ikakve operacije! Hvala Allahu, iznenada, samo tako, povratio im se vid.’ Kako? To je Allah, azze ve dželle. Odredio je da se odgodi operacija da im se vrati vid bez ikakve operacije. A možda bi njihove oči bile uništene da je došlo do operacije. Sada je dobio svoj auto natrag i 2000 dinara također!

Shvaćaš li sada. Možda je to dobro za tebe! Isprva ti se iskušenje može činiti kao iskušenje, ali nikada ne znaš, možda ti kroz to iskušenje, Allah donese nešto dobro. Stoga uvijek reci: “Možda je u tome nešto dobro.” Uvijek reci: “Možda je Allah htio dobro za mene, moju porodicu i imetak.” I uvijek imaj lijepo mišljenje o svom Gospodaru.

Ispričao Šejh Nabil Al Awady

Pripremio A.Ć.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta