Rekaik

Allahova milost

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Čula sam ovih dana jednu neobičnu priču, koja se nedavno desila ovdje, u gradu Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa sam poželjela da je s vama podijelim. Priču prenosi hatib jednog od mesdžida u ovom svetom gradu, uzimajući je za temu džumanske hutbe. Naime, događaj se desio nedavno, a istinitost priče svjedoči ovaj uvaženi hatib lično. Njegov prijatelj je poznavao dva brata, mlade momke ista ih je majka rodila, ali su bili različiti. Jedan od njih je odabrao pravi put i svoje vrijeme, uglavnom, trošio u hajr.

Prisustvovao je halkama, islamskim predavanjima raznih šejhova, kada god bi bio u mogućnosti. Drugi, pak, svoje vrijeme je provodio sa neznalicama poput njega, u igri i zabavi i raznim haramima, da nas Allah sačuva nepokornosti Njemu! Međutim, imali su jedan automobil, koji su koristili obojica. Zamislite, kako uskladiti njihove tako različite aktivnosti, sa jednim automobilom!

Jedne prilike, ovaj prvi je otišao na predavanje jednog alima, naravno, autom. Drugi brat je ljutito upitao majku gdje je otišao, na što mu ona odgovori da je u mesdžidu, na predavanju. On, sav srdit, povika kako je imao nešto dogovoreno, i da mu auto treba. A samo Uzvišeni Allah zna šta je imao dogovoreno! Ljut na brata, jer mu je uzeo auto kad mu je bilo najpotrebnije, pitao je majku u kom je mesdžidu halka, i odmah požurio tamo.

Ušao je u mesdžid i ugledao šejha u vrhu mesdžida, a oko njega puno ljudi. Tražio je pogledom svoga brata. Kada ga je ugledao, sjeo je u kraj mesdžida da sačeka da šejh završi izlaganje. Kada je završio, prišao je bratu i odmah ga napao. Brat, onako dobroćudan i blage naravi, odmah mu dade ključeve od auta. On uze ključeve i ode. Više se nije vratio. Poginuo je u automobilskoj nesreći! Kako su, samo, danas česte ovakve nesreće! I kakve, samo, čudne priče možete čuti od onih koji ih svjedoče, o iznenadnom završetku života dobrih, a i loših ljudi! Tu su pouke, za one koji razmišljaju! Zamislite kakav završetak za ovog mladića! Zaista, niko od nas ne zna u kakvom trenutku će mu melek smrti doći! Molim Allaha da nam podari lijep završetak!

Preselio mu je brat, i treći dan nakon dženaze, usnio je čudan san. Sanja svoga brata u Džennetu i džennetskim ljepotama, lijep, nasmijan, zadovoljan. Pa ga upita začuđeno: ‘Otkud ti u Džennetu?’ , na što mu on odgovori: ‘ E, brate moj, oprostio mi je moj Gospodar! Oprostio mi je zbog jedne stvari. Zbog one halke zikra, kojoj sam prisustvovao, čekajući tebe!!. Allahu Ekber!

Pa zar nije rekao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, onaj koji istinu govori: “Allah ima meleke koji kruže putevima tražeći one koji čine zikr. Kada nađu ljude koji spominju Allaha, poviču:’Dođite onome što ste tražili’, pa ih obaviju svojim krilima sve do nebesa. Njihov Gospodar upita ih tada: ‘Šta govore Moji robovi?’ Oni odgovoriše:’Slave Te, veličaju, zahvaljuju Ti i hvale Te.’ Allah će tada upitati: ‘Da li su Me vidjeli?’ Odovorit će: ‘Da su Te vidjeli, još više bi Ti činili ibadet, veličali Te i slavili.’ Upitat će: ‘Šta traže od mene?’ Odgovorit će: ‘Traže Ti Džennet.’

Upitat će: ‘Jesu li ga vidjeli?’ Odgovorit će: ‘Ne, tako nam Allaha, nisu ga vidjeli.’ Upitat će: ‘A šta da su ga vidjeli?’ Reći će: ‘Da su ga vidjeli, još bi više za njim žudjeli i još bi ga više tražili i željeli.’ Upitat će: ‘Od čega zaštitu traže?’ Reći će: ‘Od vatre.’ Upitat će: ‘Jesu li je vidjeli?’ Odgovorit će: ‘Ne, tako nam Allaha, nisu je vidjeli.’ Upitat će: ‘A šta da su je vidjeli?’ Reći će: ‘Da su je vijdeli, još bi više od nje bježali i još bi je se više bojali.’ Reći će: ‘Uzimam vas za svjedoke da sam im oprostio.’

Neko od meleka će tada reći: ‘Među njima ima neki čovjek koji nije od njih, nego je došao tu zbog neke potrebe.’ Reći će: ‘Oni su narod s kojim niko ko sjedne ne može biti upropašten.‘” (Buhari)

U Muslimovom rivajetu stoji: “...medju njima je jedan griješnik, naišao je i sjeo uz njih? ‘ Reći će (Allah): ‘I njemu sam oprostio! Oni su narod s kojim niko ko sjedne ne može biti upropašten.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta